RAM 1500 Diesel Forum banner
21 - 40 of 151 Posts
Wygląda na to, że istnieje kilka potencjalnych wyników w zależności od tego, jaki jest prawdziwy problem. Mogę przypuszczać następujące:

1-Nic złego i system pobiera dodatkowy amper lub dwa i rozwiązuje problem z palącym się bezpiecznikiem bez rzeczywistej szkody

2-Nadal za mało i bezpiecznik nadal się przepala, ale okablowanie lub silnik nie są uszkodzone.

3-Spala silnik sprężarki i/lub topi okablowanie początkowo lub ostatecznie.

Wydawałoby mi się, że gdyby to było niezawodne i bezpieczne rozwiązanie, FCA wydałoby biuletyn na ten temat.
Dzięki Howie12, pomyślałem, że to rzucę. Nie czytałem, żeby ktoś tego próbował, gdyby to była realna opcja, to by się o tym mówiło. Nie chcę podejmować takiego ryzyka i naprawdę uszkodzić rzeczy.

Boże, mój system zawieszenia pneumatycznego naprawdę mnie wkurzył tej zimy. Wyraźnie powiedziałem mojemu tacie, żeby go unikał przy zakupie nowego pickupa. Mieszkam w północnym Illinois i jest strasznie. Nasze -20 stopni Celsjusza tej zimy sprawiło, że chwytałem się słomy. Przeczytałem wszystko, co mogłem o tym systemie. Macram, gdzie przeczytałeś, że system "nie może pobierać powietrza z zewnątrz"? Chcę ci wierzyć, ale istnieją pewne dowody, które wskazują na to, że jest to niedokładne. Czy masz schemat systemu? Za tylnym światłem znajduje się port wylotowy, a także port wlotowy, jak sądzę, z filtrem powietrza. Ciągle przepalałem bezpieczniki i przeszukiwałem sieć w poszukiwaniu rozwiązania i natknąłem się na jeden film z ekscentrycznym dżentelmenem z naszych sąsiadów z północy w Albercie w Kanadzie. Zamieszczę link na końcu mojego posta, ale jego rozwiązanie faktycznie pomogło. Problem wydaje się polegać na tym, że zespół elektrozaworów, który umożliwia transfer azotu w "szczelnym systemie", blokuje się prawdopodobnie z powodu złego projektu i różnych współczynników rozszerzalności materiałów konstrukcyjnych. Pomysłowym rozwiązaniem, które zostało zalecane, było kupno koca do akumulatora i owinięcie kompresora i zespołu elektrozaworów, aby go rozgrzać. Kupiłem jeden i owinąłem go wokół kompresora i zespołu elektrozaworów i to zadziałało. Podłączałem go razem z grzałką blokową każdej nocy i ustawiałem na timer, aby włączał się dwie godziny przed wyjściem do pracy. Rozgrzewało to części, a ciężarówka poziomowała się, gdy ją uruchamiałem. Jednak podczas jazdy ciężarówka powoli opadała z przodu w trakcie mojej podróży. Tył schodził całkowicie do trybu terenowego dwa... Oznacza to, że zespół elektrozaworów ma problem. To opadanie i podnoszenie się tyłu zdarzało się naprawdę tylko przy -10 do -20 stopniach. Kiedy było między 0-30 stopni Fahrenheita, zwykle pozostawał w poziomie podczas mojej 40-minutowej podróży. Kiedy było poniżej 30 stopni (F dla jednostek wolnościowych oczywiście), bezpiecznik przepalał się. Jeśli używałem koca do akumulatora, ciężarówka poziomowała się i utrzymywała poziom przez całą moją jazdę. Wydaje się więc, że im niższa temperatura, tym więcej problemów ma zespół elektrozaworów. Stwierdziłem, że przepalającym się bezpiecznikiem był bezpiecznik kostkowy 40 amperów. To, jak sądzę, dla kompresora. Miałoby to sens, gdyby kompresor próbował się uruchomić, a elektrozawory się nie poruszały, a kompresor był zablokowany, powodując jedynie sytuację wysokiego prądu. Nie sądzę, żeby to kompresor się blokował, ale i tak jest owinięty w koc. Jednym z problemów, na które natknąłem się z kocem do akumulatora, jest to, że jeśli jest podłączony zbyt długo, kompresor nie działa. Na kompresorze znajduje się również wyłącznik termiczny, który ma zapobiec zbyt długiej pracy i zniszczeniu się, który uaktywnia się, jeśli koc za bardzo go nagrzeje. Koc nie nagrzeje się na tyle, żeby coś stopić. W końcu jest przeznaczony do akumulatora w plastikowej obudowie, ale wydaje się, że uruchamia ten wyłącznik termiczny.

Czekam na Twoje przemyślenia na ten temat.

Link do filmu na YouTube.

https://youtu.be/E_PyTx-lu-w

Tak, zgadzam się. Powiedziałem tak wielu osobom, żeby nigdy nie kupowały ciężarówki Ram z zawieszeniem pneumatycznym, i moi kumple, którzy mieli je przez kilka lat i wymienili je wszystkie po zaledwie drugiej zimie, też tak zrobili. Moja ciężarówka stoi w ogrzewanym garażu całą noc, pierwszy raz, kiedy miałem problem, wyrównywała się przez noc i opadała aż do odbojów pod koniec dnia, stojąc na zewnątrz przy -35°C. Potem zaparkowałem ją w garażu i się wyrównała. Zabrałem ją do dealera i wymienili kompresor? I osuszyli system i włożyli nowy azot. Drugi raz nie miało to znaczenia, nigdy się nie wyrównała w garażu, strona kierowcy była w trybie normalnym, a strona pasażera w trybie off road 2, zabrałem ją do dealera i ponownie wymienili kompresor, tej zimy znowu zawiodła z przodem na odbojach i tyłem w trybie off road 2, nie wyrównywała się w garażu, musiałem czekać 2 tygodnie, żeby ją naprawić. Wymieniłem kompresor po raz trzeci, dzięki Bogu za przedłużoną gwarancję. Najgorsze jest to, że FCA nie ma odpowiedzi na ten problem. Obejrzałem film, o którym mówisz, ale nie pomoże mi to w moim problemie, ponieważ już parkuję w ogrzewanym garażu. FCA potrzebuje wezwania do naprawy tego strasznego zawieszenia pneumatycznego i musi je albo naprawić, albo usunąć.

Zimą jest tu tak wiele problemów z tym zawieszeniem pneumatycznym, że dealer Dodge przestał zamawiać zawieszenia pneumatyczne we wszystkich pojazdach. Zeszłej zimy 2-tygodniowy czas oczekiwania wynikał z tak wielu problemów z zawieszeniem pneumatycznym, a teraz rozglądam się po ewentualnej wymianie Rama na innego Rama bez zawieszenia pneumatycznego lub na inną markę, ale kiedy dealerzy dowiadują się, że ma zawieszenie pneumatyczne, wartość spada, ponieważ nie chcą mieć problemów ze wszystkimi problemami. Czy istnieje jakiś sposób na zablokowanie zawieszenia pneumatycznego w trybie terenowym 1 i wyłączenie kompresora na zimę? Wtedy nie miałoby znaczenia, czy zamarznie, ponieważ nie musiałby działać, jeśli można ustawić wysokość, zablokować ją, a następnie wyłączyć kompresor. Wyjęcie bezpiecznika na zimę uniemożliwiłoby jego działanie, ale nie jestem pewien, czy pozostałby na żądanej wysokości. Czy ktoś wie, czy jest to możliwe?

Zimą jest tu tak wiele problemów z tym zawieszeniem pneumatycznym, że dealer Dodge przestał zamawiać zawieszenia pneumatyczne we wszystkich pojazdach. Zeszłej zimy 2-tygodniowy czas oczekiwania wynikał z tak wielu problemów z zawieszeniem pneumatycznym, a teraz rozglądam się za możliwością wymiany Rama na innego Rama bez zawieszenia pneumatycznego lub zupełnie innej marki, ale kiedy dealerzy dowiadują się, że ma zawieszenie pneumatyczne, wartość spada, ponieważ nie chcą mieć problemów ze wszystkimi problemami.
Czy istnieje jakiś sposób, aby zablokować zawieszenie pneumatyczne w trybie terenowym 1 i wyłączyć sprężarkę na zimę? Wtedy nie miałoby znaczenia, czy zamarznie, ponieważ nie musiałoby działać, jeśli można by ustawić wysokość, zablokować ją, a następnie wyłączyć sprężarkę. Wyjęcie bezpiecznika na zimę uniemożliwiłoby jego działanie, ale nie jestem pewien, czy pozostałby na żądanej wysokości. Czy ktoś wie, czy jest to możliwe?
Nie znam się na tym systemie, ale ponieważ wydaje się to związane z zimną pogodą, zastanawiam się, czy system poradziłby sobie z jakimś płynem zapobiegającym zamarzaniu hamulców pneumatycznych? Płyn zapobiegający zamarzaniu hamulców pneumatycznych również smaruje i kondycjonuje zawory i uszczelki itp. Działa całkiem dobrze w systemach pneumatycznych.

Mój 2014 1500 Ram limited eco-diesel Air ride właśnie zaczął szwankować tutaj w Pensylwanii 15.09.2019. Jest na odbojach i myśli, że jest na normalnej wysokości jazdy. Zamierzam wymienić kompresor i mam nadzieję, że to zadziała, ponieważ nie znalazłem żadnych wycieków ani przepalonego bezpiecznika. Myślę, że azot w systemie działa jak akumulator, aby wygładzić opuszczanie i podnoszenie ciężarówki, ponieważ jest to aktywny system, który automatycznie przechodzi w tryb Aero, gdy osiąga 60 mil na godzinę lub więcej, po upływie określonego czasu, a po zatrzymaniu wraca do normalnej wysokości jazdy lub podróżuje z mniejszą prędkością poniżej 60 mil na godzinę przez określony czas.

Świetny wpis, właśnie dowiedziałem się trochę więcej o mojej bestii... LOLL
Miałem problemy, zima na wszystkich 4 miechach się opróżniała (miechy OEM), i znowu w lipcu, było 65f(18c) i straciłem ciśnienie powietrza w tylnych miechach... kompresor pracuje, a następnie się zatrzymuje (co oznacza, że system osiągnął maksymalne PSI??) Czytałem również, że kompresor pracuje na timerze, wyobrażam sobie, że mówią, że napełnienie zbiornika zajmuje X minut.
Problem wydaje się zawsze występować na autostradzie i w trybie AERO, o ile mogę zobaczyć. Ale ostatnio, jeśli obniżę zawieszenie do ENTRY/EXIT, nie zwiększy dla mnie ciśnienia. Kompresor pracuje, na ekranie wyświetla się RAISING, ale nic się nie dzieje.
Wykluczyłem teorię wycieku powietrza po przetestowaniu podnosząc do OFFROAD2 i wyciągając bezpiecznik 20a dla modułu zawieszenia pneumatycznego, a także bezpiecznik 40a dla kompresora. Samochód ciężarowy jest tak od 2 tygodni i wszystko jest w porządku, mierzę taśmą mierniczą od podłoża do nadkola, w ogóle nie ma ruchu. Zrobiłem też kilka przejazdów autostradą, nadal bez zmian. Czy moim zdaniem mam problem z komputerem (modułem)?
Wszelkie spostrzeżenia są mile widziane!!
Dziękuję
Don

Bardzo się cieszę, że w końcu znalazłem 'niedawny' i kompetentny post na temat problemów z zawieszeniem z lat 1500. Kupiłem mojego RAM-a 1500 w 2015 roku poza Toronto i głupio przeładowałem go (1500 funtów w skrzyni) i zostawiłem go na zewnątrz w pobliżu Barrie w dziwnej pogodzie -30 stopni, jaką mieliśmy zimą 2017-18...

W każdym razie, krótko mówiąc, jestem pewien, że sprężarka zamarzła i system oszalał - na co nie pomogło posiadanie kampera zaprojektowanego dla 2500 z tyłu w tamtym czasie. Zasadniczo zawieszenie się zablokowało i po prostu powiedziało 'wymagana natychmiastowa obsługa zawieszenia pneumatycznego' (lub coś w tym stylu), a jazda była sztywna i wyboista.

Około tydzień później wysłałem RAM-a do Anglii, gdzie wciąż mieszkam i pracuję, przybył do doków w Southampton w 2018 roku i zawieszenie działało dobrze od tego czasu, bez błędów, bez blokad, wysokość jazdy jest w porządku, nigdy nie opada ani nie obniża się z czasem.

Jedynym efektem netto tego wszystkiego było to, że od czasu sprowadzenia go do Anglii sprężarka wydaje głośny syk lub syczenie, podobne do półciężarówki lub jakiejkolwiek innej sprężarki powietrza, która się uwalnia. Robi to co około 10 minut około trzech razy w sumie, gdy ciężarówka jest uruchamiana, a potem może kilka losowych razy, gdy jest w ruchu.... Ale poza tym działa całkowicie dobrze! Jest tak od 2018 roku, nigdy się nie pogorszyło (ani nie polepszyło)...

Znam tylko jedną firmę w Anglii, która może serwisować azotowo-pneumatyczny układ zawieszenia i otrzymałem wycenę na 528 funtów (880 CAD) za ponowne sprężenie azotu.

Czy ktoś doświadczył tego samego co ja, hałasu uwalniania, ale poza tym żadnych innych oznak problemu? Czy powinienem kazać ponownie napełnić układ, czy po prostu zostawić go w spokoju?

Dzięki.

Zobaczysz moje wcześniejsze posty w tym wątku, ale pozwól, że przedstawię Ci moje 2 centy na temat tego, co opisujesz. Ale najpierw pamiętaj, że mamy butlę do przechowywania azotu, poduszki powietrzne, jak je nazywasz, i kompresor. Aby uniknąć wciągania wilgotnego powietrza i zamarzania układu z wodą w powietrzu, jest to system zamknięty. Kiedy ładunek w ciężarówce jest ciężki i/lub ciężarówka jest w trybach terenowych, ciśnienie w poduszkach jest wysokie, a ciśnienie w zbiorniku magazynowym jest niskie, ponieważ większość azotu została sprężona ze zbiornika magazynowego do poduszek powietrznych. W mojej ciężarówce często słyszę syczenie na początku, jeśli obniżam ciężarówkę, a następnie nieco później uruchamia się kompresor. Chociaż nie widziałem ani nie badałem szczegółów kontroli systemu, wnioskuję, że na początku obniżania ciśnienie w poduszkach jest wystarczająco wysokie, aby azot mógł przepływać do cylindra magazynowego o stosunkowo niskim ciśnieniu, a następnie osiąga punkt, w którym ciśnienia między oboma są wyrównane i kompresor musi pracować, aby sprężyć azot pochodzący z poduszek powietrznych do butli wysokociśnieniowej.

Nie do końca rozumiem szczegóły Twoich okoliczności, ale być może to może Ci trochę pomóc.

Jeśli chodzi o mnie, jestem bardzo zadowolony z mojego zawieszenia pneumatycznego i zamówiłem je ponownie w mojej ciężarówce z 2020 roku, którą mam nadzieję otrzymać w przyszłym miesiącu lub tak.

Wszystkiego dobrego,

Dziękuję za odpowiedź. Byłem pod wrażeniem systemu zawieszenia i RAM-a w ogóle, pochodzącego z 2013 F150 FX4, po jeździe testowej kilkoma 1500-kami różnych producentów, RAM wydawał się o lata świetlne do przodu pod względem jakości (pełna specyfikacja Sport), a zawieszenie było o wiele płynniejsze, plus użyteczność podnoszenia i opuszczania - co było przydatne, ponieważ używam go do przewożenia dużej ilości rzeczy i holowania.

Odkąd miałem problem z zimną pogodą z blokowaniem się zawieszenia (pod dużym obciążeniem), zawieszenie nie jest już takie samo. Jako inżynier, najlepszym sposobem, w jaki mogę opisać zmianę w odczuciu zawieszenia, jest to, że sprężyny (gdyby były to normalne sprężyny) wydają się być nieco bardziej obwisłe niż wcześniej, pochłanianie nierówności na drodze wydaje się mieć nieco większy wpływ na zawieszenie niż pierwotnie. Nie ma odbijania ani podskakiwania, więc amortyzatory są w porządku, po prostu zastanawiam się, czy nadmierny ciężar kampera samochodowego nadmiernie obciążył zespoły miechów... Głupio, ciężarówka bez wysiłku przewiozła kampera samochodowego z Ontraio do BC i z powrotem bez żadnych problemów (plus holowanie przyczepy dwuosiowej) - to tylko zimna pogoda w połączeniu z kamperem wydawała się powodować problem.

W każdym razie, wracając do moich pierwotnych pytań, wciąż próbuję dowiedzieć się dokładnie, jak działa system, typowo system w pętli zamkniętej nie potrzebowałby kompresora, rozumiem, że jeśli istnieją zbiorniki wysokiego i niskiego ciśnienia, to może wyjaśniać potrzebę kompresora, ale wszystkie obrazy, które mogę znaleźć w systemie, pokazują dwa zbiorniki połączone za pomocą jednego przewodu ciśnieniowego. Chciałbym rozebrać jeden z tych systemów na części i uzyskać prawdziwe zrozumienie, jak to działa, przeciąć wiele bzdur w internecie.

Dzięki za odpowiedź. Byłem pod wrażeniem systemu zawieszenia i RAM-a w ogóle, pochodząc z 2013 F150 FX4, po jeździe testowej kilkoma 1500 różnych producentów, RAM wydawał się o lata świetlne do przodu pod względem jakości (pełna specyfikacja Sport) i zawieszenie było o wiele płynniejsze, plus użyteczność podnoszenia i opuszczania - co było przydatne, ponieważ używam go do przewożenia dużej ilości rzeczy i holowania.

Odkąd miałem problem z zimną pogodą z blokowaniem się zawieszenia (pod dużym obciążeniem), zawieszenie nie jest już takie samo. Jako inżynier najlepiej mogę opisać zmianę w odczuciu zawieszenia w ten sposób, że sprężyny (gdyby były to normalne sprężyny) wydają się nieco bardziej obwisłe niż wcześniej, pochłanianie nierówności na drodze wydaje się mieć nieco większy wpływ na zawieszenie niż pierwotnie. Nie ma odbijania ani podskakiwania, więc amortyzatory są w porządku, po prostu zastanawiam się, czy nadmierny ciężar kampera samochodowego nadmiernie obciążył zespoły worków... Głupio, ciężarówka bez wysiłku przewiozła kampera samochodowego z Ontraio do BC i z powrotem bez żadnych problemów (plus holowanie przyczepy dwuosiowej) - to tylko zimna pogoda w połączeniu z kamperem wydawała się powodować problem.

W każdym razie, wracając do moich pierwotnych pytań, wciąż próbuję dokładnie dowiedzieć się, jak działa system, typowo system w pętli zamkniętej nie potrzebowałby kompresora, rozumiem, że jeśli istnieją zbiorniki wysokiego i niskiego ciśnienia, to może wyjaśniać potrzebę kompresora, ale wszystkie obrazy, które mogę znaleźć w systemie, pokazują dwa zbiorniki połączone jednym przewodem ciśnieniowym. Chciałbym rozebrać jeden z tych systemów i uzyskać prawdziwe zrozumienie, jak to działa, przeciąć wiele bzdur w Internecie.
Ja też jestem inżynierem. Gdzieś na tej stronie znajduje się szczegółowy schemat systemu, ale nie mam czasu, żeby go szukać. Dwa zbiorniki, do których się odnosisz, mogą być zbiornikami magazynowymi i oba mogą działać pod tym samym ciśnieniem. Jeśli się nad tym zastanowisz, zobaczysz, że musi mieć kompresor. Musi sprężać azot z worków niskiego ciśnienia do zbiornika magazynowego o wyższym ciśnieniu, gdy ciężar na ciężarówce jest mały i/lub gdy ją opuszczasz. I odwrotnie, potrzebujesz kompresora, aby przesunąć gaz do poduszek powietrznych, gdy ciężarówka jest mocno obciążona lub podniesiona do trybu terenowego 1 i 2. Bez względu na to, jak dobierzesz rozmiar zbiornika magazynowego i jakie ciśnienie na nim utrzymujesz, nie możesz przesuwać gazu w obie strony bez kompresji.

Po 80 000 mil mój też jeździ inaczej niż 5,5 roku temu, kiedy był nowy. Przypisuję to niewielkiemu zużyciu wszystkich połączeń i pewnemu starzeniu się różnych gumowych tulei. Zauważam to głównie na wyboistych drogach, a nie na autostradzie. Mój był kilkakrotnie przeciążony do tego stopnia, że nie podnosił się ani nie opuszczał na żądanie, ale dobrze znosił obciążenie. Myślę, że maksymalne obciążenie, jakie widział mój, wynosiło około 2500 funtów załadowanych daleko do przodu w skrzyni ładunkowej. Jak jestem pewien, rozumiesz, gdzie umieszczone jest obciążenie, wpływa na zawieszenie oprócz rzeczywistej wagi.

Powodzenia w rozgryzaniu tego wszystkiego!

Dzięki za odpowiedzi Howie. Myślę, że masz rację, pewne zużycie związane z wiekiem jest całkiem normalne i może wyjaśniać zmianę jakości jazdy - mając to na uwadze, prawdopodobnie zostawię zawieszenie mojej ciężarówki w spokoju, wolałbym tego nie ruszać i nie powodować więcej problemów, biorąc pod uwagę, że poza hałasem wydmuchiwanego powietrza z kompresora, jak opisano wcześniej, system działa dobrze.

Znalazłem kilka interesujących informacji na temat rur wlotowych i wylotowych sprężarki za tylnym światłem pasażera, więc z ciekawości może na nie spojrzę...

Co myślisz o stosowaniu hydraulicznego smaru do odmrażania, widziałem kilka wzmianek o "NAPA deicer-lube Numer części: 537001 (ALD-3)"?

A żeby to wyjaśnić, dziękuję za wyjaśnienie użycia kompresora, czytałem wiele źródeł informacji i pomyliłem się między tym a innym wątkiem na forum (na innym forum), w którym ktoś twierdził, że dwa zbiorniki są indywidualne, jeden do przechowywania wysokiego ciśnienia, a drugi do przechowywania niskiego ciśnienia, dlatego wspomniałem o tym wcześniej, co jeszcze bardziej komplikuje sytuację...

Dzięki za odpowiedzi Howie. Myślę, że masz rację, pewne zużycie związane z wiekiem jest całkiem normalne i może wyjaśniać zmianę jakości jazdy - mając to na uwadze, prawdopodobnie zostawię zawieszenie mojej ciężarówki w spokoju, wolałbym w nim nie grzebać i nie powodować więcej problemów, biorąc pod uwagę, że oprócz hałasu wydobywającego się z kompresora, jak opisano wcześniej, system działa dobrze.

Znalazłem kilka interesujących informacji na temat rur wlotowych i wylotowych kompresora za tylnym światłem pasażera, więc z ciekawości może na nie spojrzę...

Co myślisz o stosowaniu hydraulicznego smaru do rozmrażania, widziałem kilka wzmianek o "NAPA deicer-lube Numer części: 537001 (ALD-3)"?

A żeby to wyjaśnić, dzięki za wyjaśnienie użycia kompresora, czytałem wiele źródeł informacji i pomyliłem się między tym a innym wątkiem na forum (na innym forum), w którym ktoś twierdził, że dwa zbiorniki są indywidualne, jeden do przechowywania wysokiego ciśnienia, a drugi do przechowywania niskiego ciśnienia, dlatego wspomniałem o tym wcześniej, co jeszcze bardziej komplikuje sytuację...
Nie próbowałbym używać żadnych dodatków bez większej wiedzy niż mam na temat szczegółów systemu. Nie wiem, czy kompresor jest naoliwiony, czy bezolejowy. Nawet jeśli chciałbym go użyć, nie jestem pewien, jak to zrobić. Koncepcja szczelnego systemu polega na włożeniu do niego suchego gazu tego typu, który chcesz, zamknięciu go i gotowe, o ile nie ma wycieków. W systemie nie powinno być wilgoci. Skłaniałbym się ku temu, żeby w nim nie grzebać, dopóki nie pojawi się problem z działaniem systemu.

Jeszcze jedna informacja, mój kilka razy nie chciał zmienić wysokości w zimie. Zwykle dzieje się tak, gdy chcę opuścić pojazd w celu wejścia/wyjścia. Zawsze zdarzało się to, gdy drogi były bardzo błotniste i paskudne wiosną lub jesienią i przypisywałem to lodowi zamarzającemu gdzieś zewnętrznie na systemie, powodującemu problem. Zawsze działało dobrze następnego dnia lub później w ciągu dnia, jeśli temperatura rosła w ciągu dnia. Mój garaż ma zwykle około 0 stopni Celsjusza lub tuż poniżej, ale słona zawartość zawsze topi się w nocy.

Wszystkiego dobrego,

...

Mam narzędzie Foxwell z dodatkiem specyficznym dla Chryslera, dzięki czemu mogę uzyskać dostęp do modułu zawieszenia pneumatycznego, aby wyświetlać kody, metryki i uruchamiać testy. To rozumiem do tej pory i jeśli ktoś chce poprawić jakieś elementy, zapraszam do składania sugestii:

...
Witaj MacRAM, czy mógłbyś udostępnić dokładny model swojego narzędzia Foxwell? I czy to narzędzie może sterować miechami indywidualnie, a także opróżniać system do atmosfery?

Dziękuję!

Discussion starter · #37 ·
Cześć MacRAM, czy mógłbyś udostępnić dokładny model swojego narzędzia Foxwell? I czy to narzędzie może sterować workami indywidualnie, a także opróżniać system do atmosfery?

Dziękuję!
NT510 może uruchomić wszystkie wewnętrzne diagnostyki zawieszenia pneumatycznego, w tym obliczanie masy powietrza i odpowietrzanie do atmosfery. Słyszałem, że alpha odbc może zrobić to samo.

Wysłane z mojego SM-G950W używając Tapatalk

Świetny artykuł o tym, jak działa zawieszenie pneumatyczne. Właśnie serwisowaliśmy nasze zawieszenie pneumatyczne, gdzie powiedziano nam, że trzeba wymienić kompresor, na szczęście w ramach gwarancji. W tej chwili system znowu szwankuje. Wyświetla komunikat, że kompresor musi się schłodzić i nie może wykryć obciążenia. Zazwyczaj szybko się to naprawia, ale wczoraj byliśmy na autostradzie i wyświetlało, że jest na normalnej wysokości jazdy, ale byliśmy na odbojach, a jazda była bardzo wyboista. Po powrocie do miasta i zatrzymaniu, podniesiono go do Offroad 2, a następnie z powrotem do Normal i wszystko było w porządku.

Mieszkamy w Manitobie i wiem, że zimna pogoda nie jest dobra dla tych systemów, ale jazda tym to absolutny koszmar. Jestem na etapie, w którym chcę, żeby przerobili ciężarówkę na sprężyny śrubowe, zamiast ponownie wymieniać części. Mamy naszego 2016 dopiero od roku i w tej chwili żałujemy, że go kupiliśmy z powodu zawieszenia pneumatycznego. Nadal mamy 4-letnią/160 000 km gwarancję fabryczną na ciężarówkę i nie chcemy walczyć z zawieszeniem każdej zimy.

Czy uważasz, że warto kupić Foxwell OBD i przetestować system samemu, czy po prostu zawieźć go do dealera po raz drugi w ciągu nieco ponad miesiąca?

NT510 może uruchomić wszystkie wewnętrzne diagnostyki zawieszenia pneumatycznego, w tym obliczanie masy powietrza i odpowietrzanie do atmosfery. Słyszałem, że alpha odbc może zrobić to samo.
Dziękuję za odpowiedź MacRAM, niestety widzę ją dopiero teraz. Kupiłem AlfaODB wkrótce po moim ostatnim poście i mogę potwierdzić, że robi wszystko, co może zrobić dealer.

...
Czy uważasz, że warto kupić Foxwell OBD i przetestować system samodzielnie, czy po prostu zanieść go do dealera po raz drugi w ciągu nieco ponad miesiąca?
Kalyphus - Rozważyłbym AlfaODB + OBDlink MX, jeśli zamierzasz zainwestować w narzędzie do skanowania. Wykona wszystkie procedury diagnostyczne i serwisowe zawieszenia, a także fajne rzeczy, takie jak włączanie DLR, konwersje świateł LED/HID, obwód opony, globalne opuszczanie szyb z pilota, programowanie zamiennych breloków itp...

To powiedziawszy, potrzeba sporo sprzętu, aby w pełni serwisować zawieszenie pneumatyczne. Zacząłbym od dodania kilku uncji płynu niezamarzającego do przewodu powietrznego do wlotu za tylnym światłem, ale prawdopodobnie nadal będziesz mieć problemy niezależnie od tego, jak zimno tam jest. Wiem, że ludzie odnieśli dobre wyniki, owijając sprężarkę elektrycznym kocem akumulatorowym i pozostawiając ją podłączoną na noc. Inni pomysłowi Kanadyjczycy posunęli się do ekstremum, kierując gorące spaliny do osłony wokół sprężarki.

Daj mi znać, jeśli potrzebujesz jakichkolwiek dokumentów serwisowych lub rekomendacji dotyczących sprzętu. Biorąc pod uwagę, że nadal masz gwarancję, wątpię, że jesteś zainteresowany otwieraniem tej puszki Pandory. Kupiłem nową sprężarkę i blok zaworów za mniej niż 500 USD nowe. Azot, pompa próżniowa, kolektor i programator kosztowały kolejne 400 dolarów. To znaczna inwestycja, ale teraz mogę osuszać i doładowywać system każdej jesieni. Jestem w Minnesocie, więc zamarzanie raz lub dwa razy w sezonie jest dopuszczalne, ale więcej niż to i poważnie rozważałbym konwersję na sprężyny śrubowe.

Discussion starter · #40 ·
Człowieku, nienawidzę czytać o wszystkich ludziach zmagających się z zawieszeniem. Mam 4/120 w mojej ciężarówce i raz wymieniłem ASU. Byłoby to około 2300 $, co jest śmieszne i jednym z powodów, dla których kupiłem Maxxcare.

W tym roku nie ma problemów, ale zima była nieco łagodna.

Wysłane z mojego SM-G950W za pomocą Tapatalk

21 - 40 of 151 Posts