RAM 1500 Diesel Forum banner

Problem z czujnikiem zawieszenia pneumatycznego

3 reading
20K views 14 replies 7 participants last post by  Ecosparky  
#1 ·
Po pierwsze, wiem, co niektórzy z was myślą o zawieszeniu pneumatycznym. Jeśli uważasz, że to gówno, nie zawracaj sobie głowy powtarzaniem swojej opinii. To nie zmieni mojego zdania w kwestii pozostawienia go w mojej ciężarówce.

Następnie chciałbym uzyskać pomoc lub przemyślenia, które mogłyby pomóc mi w rozwiązaniu problemu z zawieszeniem. Znowu tej zimy, w zimną, zimną noc, otrzymałem ostrzeżenie, aby natychmiast serwisować moje zawieszenie pneumatyczne. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, ale wszystkie były w dobrym stanie, a ciężarówka stała poziomo. Wyłączyłem i włączyłem ją ponownie, a komunikat zniknął. Kilka dni później otrzymałem ostrzeżenie ponownie, ale tym razem pozostało. Włożyłem płyn przeciw zamarzaniu do rurki filtra, a ostrzeżenie włączało się i wyłączało kilka razy i ostatecznie zniknęło całkowicie, gdy zrobiło się trochę cieplej. Cóż, 2 dni temu z jakiegoś dziwnego powodu wróciło. Jedyną rzeczą, jaką pamiętam, że zrobiłem inaczej, było przejechanie przez myjnię. Od tego czasu system działa nieco gorzej. Pewnego dnia lewy przód opadł całkowicie, ale wrócił do góry, gdy ciężarówka została włączona i próbowałem ją podnieść. Jednak myślał, że ciągle się podnosi na evic. Kiedy wyłączyłem i włączyłem go ponownie, a nawet dzisiaj, myślał, że ciężarówka jest w trybie off road 2. Zabrałem go do kolegi, który odczytał i wyczyścił kody. Problemy z przednim lewym czujnikiem były częstym, ale nie jedynym kodem. Od czasu wyczyszczenia kodów nie otrzymałem innego ostrzeżenia. A ciężarówka jeździła dobrze przez większość czasu.

Mój niemechaniczny umysł wnioskuje, że czujnik jest uszkodzony lub w jakiś sposób wadliwy. Czy zgadzasz się, masz jakieś rady lub sugestie? Jeśli powinienem go wymienić, czy są jakieś filmy? Nie wiem nawet na pewno, gdzie on jest. Myślę, że jest przy łączniku poziomującym.

#2 ·
Jeśli to czujnik wysokości, to wystarczy łatwo zmienić.
Prawdopodobnie jest to wilgoć w systemie, którą należy usunąć, trzeba będzie ewakuować system, aby usunąć wilgoć. Może być konieczne zrobienie czegoś podobnego do tego, jak potrójnie ewakuowany jest system chłodniczy, ale używany będzie tylko azot. Należy znaleźć źródło wycieku, w przeciwnym razie w końcu pojawią się podobne problemy.

#3 ·
Jeśli to czujnik wysokości, to wystarczy go łatwo wymienić.
Prawdopodobnie w systemie jest wilgoć, którą należy usunąć, trzeba będzie ewakuować system, aby usunąć wilgoć. Może być konieczne zrobienie czegoś podobnego do potrójnej ewakuacji systemu chłodniczego, ale używany będzie tylko azot. Należy znaleźć źródło wycieku, w przeciwnym razie w końcu pojawią się podobne problemy.
Jak trudne lub skomplikowane jest sprawdzenie i zdiagnozowanie systemu? Lokalny warsztat chce za inspekcję 170 dolarów. Wydaje się to trochę drogo, ale w dzisiejszych czasach wszystko wydaje się droższe.

#5 ·
Po pierwsze, współczuję. Zawieszenie pneumatyczne to fantastyczna opcja, która zapewnia wspaniałą jazdę, gdy działa (co w większości przypadków jest prawie zawsze). Ale kiedy się psuje - Ugh!

Usunąłem, a następnie ponownie zainstalowałem zawieszenie pneumatyczne w moim 2014 roku. Usunąłem je po tym, jak DWA tylne miechy zamienne pękły - nie wiem dlaczego, poza tym, że konstrukcja była wadliwa. Usunąłem je, bo byłem wściekły, ale potem założyłem je z powrotem z fabrycznymi zamiennikami Timbregrove z tyłu.

Problem, którego z pewnością doświadczasz, jest spowodowany małymi nieszczelnościami w jednym lub kilku miechach powietrznych. Guma dostaje mikroskopijne dziury od ciągłego uderzania, podnoszenia i opuszczania, a system nie nadąża. Gdy azot zniknie (co z pewnością nastąpiło w twoim 2015 roku), musi pobierać powietrze z atmosfery, które zawiera wilgoć, która zamarza, gdy temperatura otoczenia jest wystarczająco niska.

Jedynym prawdziwym rozwiązaniem jest wymiana sprężyn na wszystkich czterech rogach i ponowne napełnienie układu do prawidłowego ciśnienia czystym azotem (który nie zamarza). Jeśli jesteś sprytny, to 3- lub 4-godzinna praca w garażu; jeśli musisz zanieść go do warsztatu, będzie to kosztowna naprawa. Szacuję około 2000 $ lub więcej, w zależności od warsztatu i możliwości pozyskania sprężyn zamiennych w rozsądnej cenie (są dostępne i szczerze mówiąc, nie są tak drogie).

Zanim ktoś rzuci się na Rama za zawieszenie pneumatyczne... Wszystkie luksusowe marki, które wykorzystują zawieszenie pneumatyczne (BMW, Audi, Mercedes Benz, Volvo itp.) mają te same problemy z zawieszeniem pneumatycznym, co my z ciężarówkami Ram. Guma w miechach powietrznych pęka i przecieka - prosta fizyka. Ale ponieważ zawieszenie pneumatyczne to inne zwierzę niż standardowe zawieszenie ze sprężynami mechanicznymi, wokół niego unosi się 'powietrze' tajemnicy, które odstrasza wiele warsztatów od naprawy.

Przy okazji, zamienniki Timbergrove są niesamowite. Ten sam projekt, co poduszki powietrzne używane w ciężarówkach i przyczepach - w rzeczywistości te same poduszki są używane w przyczepach towarowych, więc jestem bardzo pewny ich wydajności i trwałości. Spójrz na zawieszenie przyczepy towarowej lub ciężarówki, gdy następnym razem będziesz na autostradzie, a rozpoznasz je.

Image

Bob

#6 ·
Po pierwsze, współczuję. Zawieszenie pneumatyczne to fantastyczna opcja, która zapewnia wspaniałą jazdę, gdy działa (co w większości przypadków ma miejsce prawie cały czas). Ale kiedy szwankuje - Ugh!

Usunąłem, a następnie ponownie zainstalowałem zawieszenie pneumatyczne w moim 2014 roku. Usunąłem je po tym, jak DWA tylne miechy zamienne wybuchły - nie wiem dlaczego, poza tym, że konstrukcja była wadliwa. Usunąłem je, bo byłem wściekły, ale potem założyłem je z powrotem z tylnymi zamiennikami fabrycznymi Timbregrove.

Problem, którego z pewnością doświadczasz, jest spowodowany małymi nieszczelnościami w jednym lub kilku miechach powietrznych. Guma dostaje mikroskopijne dziury od ciągłego uderzania i podnoszenia i opuszczania, a system nie nadąża. Kiedy azot zniknie (co z pewnością ma miejsce w twoim 2015 roku), musi pobierać powietrze z atmosfery, które zawiera wilgoć, która zamarza, gdy temperatura otoczenia jest wystarczająco niska.

Jedynym prawdziwym rozwiązaniem jest wymiana sprężyn na wszystkich czterech rogach i ponowne napełnienie układu czystym azotem (który nie zamarza), aby uzyskać prawidłowe ciśnienie. Jeśli jesteś sprawny, to praca na 3 lub 4 godziny w garażu; jeśli musisz zawieźć go do warsztatu, będzie to kosztowna naprawa. Oceniłbym na około 2000 $ lub więcej, w zależności od warsztatu i możliwości pozyskania sprężyn zamiennych w rozsądnej cenie (są dostępne i szczerze mówiąc, nie są tak drogie).

Zanim ktoś rzuci się na Rama za zawieszenie pneumatyczne.... Wszystkie luksusowe marki, które wykorzystują zawieszenie pneumatyczne (BMW, Audi, Mercedes Benz, Volvo itp.) mają te same problemy z zawieszeniem pneumatycznym, co my z ciężarówkami Ram. Guma w miechach powietrznych pęka i przecieka - prosta fizyka. Ale ponieważ zawieszenie pneumatyczne to inne zwierzę niż standardowe zawieszenie ze sprężynami mechanicznymi, wokół niego unosi się 'powietrze' tajemnicy, które odstrasza wiele warsztatów od naprawy.

Nawiasem mówiąc, zamienniki Timbergrove są niesamowite. Ten sam projekt, co miechy powietrzne używane w ciężarówkach i przyczepach - w rzeczywistości te same miechy są używane w przyczepach towarowych, więc jestem bardzo pewny ich wydajności i trwałości. Spójrz na zawieszenie przyczepy towarowej lub ciężarówki, gdy następnym razem będziesz na autostradzie, a rozpoznasz je.

View attachment 91542

Bob
Naprawdę doceniam odpowiedź Boba! Nie jestem sprawny, ale mam kumpla, który jest świetnym mechanikiem i bardzo sprawnym. Po prostu nie jest zaznajomiony z tym systemem. Czy istnieje jakiś łatwy sposób, aby mógł on zbadać i dowiedzieć się, jakie jest prawidłowe ciśnienie i jak je napełnić? Zakładam również, że nie masz listy części, więc mógłbym spróbować samemu zdobyć wszystko, co jest potrzebne?

#7 ·
Zadzwoniłbym do kilku różnych doradców serwisowych od różnych dealerów w Twojej okolicy. Ponieważ zawieszenie pneumatyczne jest większym problemem w Twojej okolicy geograficznej, istnieje duża szansa, że technicy Twojego dealera widzieli te powtarzające się awarie i mogą szybko zdiagnozować i naprawić zawieszenie. W takim przypadku Twój dealer może mieć najwięcej wiedzy i informacji.

• Like
Reactions: ssteinkritz
#12 ·
Wczoraj ukończyłem usuwanie zawieszenia pneumatycznego. Użyłem amortyzatorów i kolumn Bilstein oraz o 35% cięższych tylnych sprężyn, aby poradzić sobie z ciężkim holowaniem. Dodałem 1,5 cala wysokości z przodu i 1 cal z tyłu, więc postawa jest równa. Jazda jest bardzo solidna, a jednocześnie płynna. Zawieszenie pneumatyczne dobijało od nowości na umiarkowanych nierównościach, ale nowe zawieszenie nie.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nowej jazdy i chociaż uwielbiałem zawieszenie pneumatyczne aż do jego awarii po 250 000 bezawaryjnych kilometrach, cieszę się, że poszedłem tą drogą. Nie mogłem przechodzić kolejnej zimy, goniąc problemy i rzucając pieniądze w system, który mógłby znów zawieść, element po elemencie.
Dziś usunę system z kodów opcji za pomocą Alfa OBD, aby komunikat "Serwis zawieszenia pneumatycznego" zniknął na stałe. Z niecierpliwością czekam na przetestowanie nowego zawieszenia, ciągnąc moją przyczepę wywrotkę załadowaną mini-koparką.

#13 ·
Z niecierpliwością czekam na przetestowanie nowego zawieszenia, ciągnąc moją przyczepę wywrotkę załadowaną mini-koparką.
Proszę o zdjęcia!