RAM 1500 Diesel Forum banner

Szukam wytrzymalszych sprężyn tylnych

16K views 35 replies 22 participants last post by  SlowrTrfcKeepRght  
#1 ·
2016 ram eco diesel crew cab z łóżkiem 6.4. Kiedy jadę na północ i wkładam skuter śnieżny do skrzyni (500 funtów), tył bardzo mocno się zapada. Następnie podłączam do niego przyczepę o wadze 2000 funtów i zapada się jeszcze bardziej. Waga dyszla przyczepy nie jest duża, mogę podnieść ją jedną ręką. Mój kolega ma silverado 1500 z silnikiem V8 o pojemności 5,3 litra i wcale się nie zapada. Próbowałem timbrens i uderzam w nie od czasu do czasu, gdy są puste, a jazda jest ciężka, gdy są załadowane. Jakieś pomysły na inne sprężyny, które zachowują oryginalną wysokość jazdy i mogą znieść więcej nadużyć od tego, co wkładam do skrzyni?

#6 · (Edited)
To jest to, czego chcesz. Najlepsza rzecz, jaka istnieje.

Robię to od lat. Właśnie zabrałem 30-stopowego Airstreama z 50-galonowym zbiornikiem na olej napędowy Harley i narzędziami w skrzyni z Ohio do Kalifornii. 1800 funtów luzem. Pomiędzy WDH i poduszkami powietrznymi od osi do ramy, dobre opony to żaden problem.

#20 ·
To jest to, czego chcesz. Najlepsza rzecz, jaka istnieje.

Robię to od lat. Właśnie przewiozłem 30-stopowego Airstreama z zbiornikiem na olej napędowy Harley 50 galonów i narzędziami w łóżku z Ohio do Cali. 1800 funtów z łatwością. Pomiędzy WDH i poduszkami powietrznymi od osi do ramy, dobre opony to żaden problem.
Cześć, Vern.

Wskazałeś, że właśnie ciągnąłeś Airstreama z Ohio do Kalifornii.
Mam 24-stopowego Lance TT, mój TV to 2014 EcoDiesel (w przeciwieństwie do ciebie, jestem przy 3 silniku przy 110 tys. mil. Zastanawiam się, czy powinienem ulepszyć tylne zawieszenie za pomocą wspomnianego przez ciebie systemu poduszek powietrznych. Używam WDH, ale dokumentacja Timber Grove wydaje się wskazywać, że nie jest to konieczne.

Czy w twoim doświadczeniu to dobra (świetna) rzecz, aby Ram był lepszym pojazdem holowniczym? A co z wymianą tylnych sprężyn?

Karl Huebner

#8 ·
Popieram tę rekomendację. Mam jego konfigurację z torbą +2" jako uzupełnienie moich tylnych sprężyn 2". Albo kup zestaw z dodatkową torbą, albo wydaj trochę więcej i kup zestaw wymiany sprężyn śrubowych z automatyczną regulacją.

Wysłane z mojego SM-G991U używając Tapatalk

#9 · (Edited)
4. dla Timber. Mam je na moim 2016 od pierwszego dnia, nie wyobrażam sobie bez nich życia. Najwyższa jakość, robią robotę i doskonała obsługa klienta.

#11 ·
+ 6 dla Timber Grove. Dość łatwe w instalacji. Kupiłem zestaw na podstawie rekomendacji kilku członków tego forum rok temu. Pierwszy raz potrzebowałem ich użyć zeszłej nocy. Mój syn zadzwonił po powrocie do szkoły 90 mil na południe od domu i powiedział, że silnik wypada mu z samochodu!!! Jedna ze śrub mocujących skrzynię biegów pękła po stronie kierowcy, najprawdopodobniej dlatego, że brakowało drugiej śruby. 😳 Kupiłem samochód od osoby prywatnej, a nie od dealera, więc nie wiadomo było, że brakuje jednej ze śrub mocujących. Kto by pomyślał, żeby sprawdzić śruby mocujące silnik i skrzynię biegów przy zakupie używanego samochodu, ponieważ ta znajdowała się pod skrzynką akumulatora. Kolejną niespodzianką jest to, że brakuje również kolejnej śruby!

Silnik zwisał zaledwie 2 cale nad ziemią. Podłączony do przyczepy i skierowany na południe z ciśnieniem 10 psi w workach, jadąc w większości 70-75 mph, przy ograniczeniu prędkości do 80 mph. Byłem jak kupa na prawym pasie. Udało nam się wjechać samochodem na przyczepę, ustawiając środek ciężkości samochodu tuż przed przednią osią. Napompowałem worki do 16 psi i moja ciężarówka była wypoziomowana. Odholowałem samochód i przyczepę do domu po zmroku ze średnią prędkością 65 mph, większa kupa na prawym pasie, ale czułem się komfortowo przy tej prędkości. 19 mpg w drodze powrotnej według EVIC. Ciężarówka poradziła sobie z tym jak mistrz dzięki poduszkom powietrznym Timber Grove. Dzięki za polecenie, chłopaki! Jazda była niezwykle płynna nawet na wybojach i nierównościach na autostradzie.

#12 ·
#7 Tor Timber Grove.... bardzo solidny i dobrze zaprojektowany zestaw.

#14 · (Edited)
Na marginesie. Zainstalowałem i używałem worków marki Air Lift w co najmniej 6 innych rodzinnych ciężarówkach i działały świetnie. Spróbowałem Timber Grove ze względu na pozytywne doświadczenia udostępniane przez innych w Internecie i łatwość instalacji. Instalacja Air Lift dla tych ciężarówek początkowo wymagała obszernego cięcia mocowań odbojników na ramie, nieodwracalnych modyfikacji. Zdecydowałem się również trzymać z daleka z tego powodu. Mój brat znalazł zestaw używanych Air Lift do swojego Eco z 2016 roku i wygląda na to, że zrewidowali swój proces instalacji, aby działał bardziej jak Timber Grove. Zainstalował je w zeszłym roku i już je usunął z powodu okropnej jazdy jego ciężarówką bez obciążenia. A on ma cięższą ciężarówkę 149" WB.

#16 ·
Zainstalowałem zamiennik odboju SumoSpring o udźwigu 1000 funtów, aby lepiej wspomagać przysiad podczas transportu mojego ATV.

Rozwiązanie działa u mnie do tej pory całkiem dobrze. Prawdopodobnie straciłem około połowy ilości przysiadu w porównaniu do oryginału.

Dość łatwa instalacja. Będziesz potrzebować podnośnika butelkowego, aby podnieść ciężarówkę z haka holowniczego + kilka mniejszych, nieregulowanych kluczy, najlepiej z grzechotką.

#17 ·
Kolejna rzecz dotycząca systemu Timber Grove, o której nie wspomniano powyżej: Kiedy ich tak naprawdę nie używasz, jakość jazdy wcale na tym nie cierpi. Wiesz, jeśli założysz cięższe sprężyny, jazda stanie się bardziej surowa. Ram ma moim zdaniem najlepszą jazdę, gdy jest rozładowany. Z Timber Grove to wcale się nie zmienia, gdy jest rozładowany. Kiedy je napompujesz, pomagają w obciążeniu i mają minimalny wpływ na jakość jazdy.

Ponadto zamontowałem zawór Schradera w miejscu, które Timber Grove "rekomenduje", dzięki czemu NIE musisz wiercić. To sprawia, że pompowanie jest nieco trudniejsze, ponieważ musisz otworzyć tylną klapę, chyba że masz naprawdę długie ramiona. Więc zamiast tego zamontowałbym zawór w pobliżu tablicy rejestracyjnej. Wymaga tylko wywiercenia jednego otworu w niepozornym miejscu.

#18 ·
Zamontowałem zawór powietrza z powrotem przy płycie. To udręka, gdy masz przyczepę. Powtarzając, umieściłbym go za korkiem wlewu paliwa, tak jak inni. Czysto, bez zginania, bez przyczepy na drodze itp.

• Like
Reactions: DrivingZiggy
#19 ·
Również polecam Timber Grove. Instalacja jest dość łatwa, a jakość doskonała.

• Like
Reactions: swimmer
#22 ·
Timber Grove mówi, aby zmierzyć wysokość haka przyczepy, a następnie umieścić TT na haku na kuli, a następnie napompować worki i doprowadzić hak do wysokości bez obciążenia. Następnie załóż WDH / stabilizatory. Czy to prawda?
Tylko jeśli chcesz, aby hak wd był bezużyteczny. Pręty potrzebują dużo napięcia, aby działać prawidłowo.

#23 · (Edited)
Chociaż na pewnym poziomie prawdą jest, że walczą ze sobą, razem są o wiele lepsi niż każdy z osobna. Używam poduszek powietrznych, aby uzupełnić WDH, tzn. ustawiam je najlepiej jak potrafię, najpierw z WDH. Czy to tylko wysokość przedniego nadkola, czy lepiej, jeśli masz dostęp do wagi CAT.

Proces, który działa najlepiej dla mnie, polega na pozostawieniu 5 do 8 psi w poduszkach, dodaniu przyczepy i wyregulowaniu WDH, aby przedni błotnik powrócił do wysokości zbliżonej do fabrycznej lub obciążenia przedniej osi do tej samej wagi osi, co bez obciążenia. Następnie wykończ z dowolną ilością powietrza, aby nadać ciężarówce około cala pochylenia. Zapewnia to wspaniałą jazdę, doskonałą kontrolę tylnego zawieszenia, gdy natrafisz na wyboiste drogi, dziury itp. i wygląda na to, że Twoja ciężarówka praktycznie nie ma żadnego obciążenia.

To jest mój proces, gdy myślę, że mam około 900 funtów lub więcej między obciążeniem dyszla a ładunkiem na skrzyni. Jeśli masz tylko około 600 funtów statycznego obciążenia dyszla, możesz łatwo obejść się tylko z poduszkami powietrznymi. Dotyczy to generalnie przyczep kempingowych lub zamkniętych przyczep samochodowych itp. Płaska lub wywrotka generalnie zapewnia nieco więcej miejsca, ponieważ nie mają wiatru ani fali dziobowej ciężarówki, która pcha i ciągnie cię tak bardzo, jak przejeżdża.

#25 ·
Używałem Air Lift 1000 w swoim. Naprawdę mi się podobały. Kiedy nie przewoziłem ładunku, spuszczałem z nich powietrze do 5 psi za pomocą sterowania w kabinie, a jazda wracała do tego pięknego odczucia jazdy Ramem. Kiedy załadowałem na nie ładunek, napompowałem je z powrotem do około 25 funtów i było dobrze. Właściwie to tak mi się podobały, że wyjąłem je, kiedy wymieniłem mojego EcoD i trafią do mojego nowego Ram Laramie z silnikiem 5.7L.

#26 ·
"Proces, który najlepiej sprawdza się u mnie, polega na utrzymywaniu ciśnienia 5-8 psi w workach, podłączeniu przyczepy i wyregulowaniu WDH, aby przedni błotnik powrócił do wysokości zbliżonej do fabrycznej lub obciążenia przedniej osi do takiego samego obciążenia osi jak w stanie niezaładowanym. Następnie uzupełniam powietrzem, aby uzyskać około cala pochylenia. Zapewnia to doskonałą jazdę, świetną kontrolę tylnego zawieszenia podczas jazdy po nierównych drogach, dziurach itp. i wygląda na to, że Twój samochód ciężarowy praktycznie nie ma obciążenia."

Ja również się z tym zgadzam, stosuję w zasadzie ten sam proces. Ustaw WDH prawidłowo i niezależnie od poduszek powietrznych, a następnie dodaj powietrze, aż samochód ciężarowy zacznie się podnosić. To pozostawia napięcie na WDH. Holuję moją przyczepę TT o wadze 6700 funtów (w pełni załadowaną) i 800 funtów (nacisk na dyszel) bardzo pewnie. Oczywiście nic nie zastąpi bezpiecznej, rozsądnej i uważnej jazdy!
Czy miałeś Lance 2375 Karl? Jak Ci się podoba?

#27 ·
Lubię upraszczać sprawy. Poduszki powietrzne wymagają regulacji. Mają przewody powietrzne, które mogą przeciekać i pękać. Jeżdżę po szutrowych drogach, kamienie niszczą wszystko. Ulepszyłem sprężyny. Nowo zyskane 3/16” wysokości jazdy. Jeżdżą tak samo dobrze jak fabryczne sprężyny i nie wymagają regulacji. Ich instalacja zajmuje 15-20 minut. Bardzo łatwe do zrobienia. Gorąco polecam. Działają u mnie, ale mogą nie działać u wszystkich.

#28 ·
Lubię, jak jest prosto. Poduszki powietrzne wymagają regulacji. Mają przewody powietrzne, które mogą przeciekać i pękać. Jeżdżę po drogach szutrowych, kamienie wszystko niszczą. Ulepszyłem sprężyny. Nowo uzyskana wysokość jazdy 3/16”. Jeżdżą tak samo dobrze jak fabryczne sprężyny i nie wymagają regulacji. Ich instalacja zajmuje 15-20 minut. Bardzo łatwe do zrobienia. Gorąco polecam. Działają u mnie, ale mogą nie działać u wszystkich.
Tak, trzeba je wyregulować. Kiedy ciągniesz przyczepę lub przewozisz coś ciężkiego, napompowujesz je. Kiedy już tego nie robisz, wypuszczasz trochę powietrza.

Jeśli twoje przewody powietrzne przeciekają, zrobiłeś coś źle podczas instalacji. Faktycznie to zrobiłem, ale po poprawieniu już nie przeciekały. Ponad 5 lat BEZ wycieków. Jedyny raz, kiedy "zepsułem" przewód powietrzny, to znowu moja wina. Instrukcje Timber Groves wyraźnie stwierdzają, że nie należy prowadzić przewodów powietrznych w pobliżu wydechu. Nie zastosowałem się do tego i natychmiast stopiłem przewód powietrzny, przez co moje poduszki powietrzne stały się bezużyteczne. Po zmianie trasy, już nie było problemu. To było moje tanie rozwiązanie z wciskowym, dwustronnym szybkozłączem, gdzie wystąpił wyciek powietrza. Po wymianie przewodu powietrznego wszystko było w porządku.

Nie jeżdżę zbyt często po drogach szutrowych, więc nie miałem żadnych problemów w tym zakresie.