RAM 1500 Diesel Forum banner

Oficjalny wątek awarii turbosprężarki P00AF

1 reading
16K views 206 replies 31 participants last post by  biodiesel  
#1 · (Edited)
Według naszego eksperta (@GDE), kod POOAF może wymagać wymiany turbosprężarki. Prosimy o podanie roku produkcji i przebiegu Państwa ciężarówki, jeśli otrzymają Państwo kod POOAF, który spowodował wymianę turbosprężarki. Dane te mogą pomóc nam lepiej zrozumieć, co się dzieje i kiedy może do tego dojść.

Dołącz do niektórych grup na Facebooku, P00AF staje się coraz większym problemem. Widzieliśmy przegrzane REA (rotary electric actuator) i zużyte przekładnie ślimakowe w nich w GEN3. Jedynym rozwiązaniem jest wymiana turbosprężarki, ponieważ Stellantis nie sprzedaje samej REA, jak niektórzy inni producenci. Nie jestem pewien, czy turbosprężarka była ulepszeniem w GEN3, jest większa, ale wydaje się bardziej podatna na awarie po stronie sterowania.
@Mzflorida (2022 Ram) 20 500 mil
Josh Nolt (2022 Ram) 20 000 mil
@EC0RAM (2022 Ram) 33 000 mil
Rob Rusk (2021 Ram) 34 000 mil
@ruskracing (2021 Ram) 34 000 mil
@ecodiesel13 (2021 Ram) 41 000 mil
@otinchon (2022 Ram) 56 068 mil

#3 ·
Chętnie pomogę z tym, co zamierzam zaproponować. Czy tabela z danymi związanymi z warunkami przed awarią byłaby dobrym narzędziem? Na przykład holowałem na stromym wzniesieniu tuż przed pojawieniem się ETC/P00AF, 80/20 = Kierowca codzienny/holowanie 6600 funtów? Nie jestem pewien, czy jest to tutaj wykonalne, czy byłoby przydatne w identyfikacji przyczyny lub przynajmniej warunków, które mogą przyczynić się do awarii.

• Like
Reactions: 97hmcs and diesel85
#4 · (Edited)
Chętnie pomogę w tym, co zamierzam zaproponować. Czy tabela z danymi związanymi z warunkami przed awarią byłaby dobrym narzędziem? Na przykład holowałem, na stromym wzniesieniu, tuż przed pojawieniem się ETC/P00AF, 80/20 = Kierowca codzienny/holowanie 6600 funtów? Nie jestem pewien, czy jest to tutaj wykonalne, czy też byłoby przydatne w identyfikacji przyczyny lub przynajmniej warunków, które mogą przyczyniać się do awarii.
W tym momencie wszelkie informacje byłyby rozsądne. @GDE może już mieć dobre pojęcie o problemach i/lub warunkach, które powodują te awarie. Ludzie z High Mileage Club nie mieli żadnych awarii turbosprężarek, więc wiemy, że jest to odosobniony problem, ale dlaczego?

Nasz 2020 Ram EcoDiesel jest używany prawie wyłącznie jako platforma holownicza. Nierzadko zdarza się, że ciężarówka stoi przez 3-5 tygodni pomiędzy holowaniem. Holowaliśmy w niektórych z najbardziej forsownych środowiskach/warunkach w Arizonie, Kalifornii, Nevadzie, Utah, Nowym Meksyku i Kolorado. Prawdopodobnie obciążyłem turbosprężarkę bardziej niż 99% osób, które posiadają EcoDiesela 3. generacji. Oczywiście, mam tylko 45 000 mil na silniku, ale holowanie bardzo obciąża turbosprężarkę. Jeśli miałbym zgadywać, powiedziałbym, że P00AF jest bardziej problemem kontroli jakości niż problemem zużycia lub konstrukcji. Oczywiście potrzebujemy więcej danych lub być może lepszych wyjaśnień od GDE, dlaczego tak się dzieje.

#6 ·
#8 ·
Uwielbiam moją ciężarówkę ED z 2023 roku, ale te ciężarówki przerażają mnie problemami, jakie mają. Pytam więc tylko, czy możemy coś zrobić, aby zapobiec wystąpieniu tego POOAF i czy są jakieś znaki, na które możemy uważać?
Moim zdaniem to odosobniony problem. Żaden z samochodów o dużym przebiegu w naszej małej próbie nie doświadczył POOAF. Jestem pewien, że dowiemy się więcej z czasem, ale nie martwię się tym zbytnio.

Klub 100 000 mil
J-Cooz - 100 000 mil (ciężarówka i silnik)
Paulie66 - 100 000 mil (silnik i ciężarówka)
Jcrob5122 - 108 385 mil (silnik i ciężarówka)
Mopar2ya - 110 105 mil (silnik i ciężarówka)
ocn - 145 000 mil (silnik i ciężarówka)

Klub 150 000 mil
Jkcamino - 151 550 mil (silnik i ciężarówka)

Klub 200 000 mil
cdsonsini - 207 000 mil (silnik i ciężarówka)
Justinj182 - 210 539 mil (silnik i ciężarówka)

#10 ·
Mam ponad 60 tys. km w moim 2020 i bez problemów.
Mamy tylko dwa punkty danych, ale dotychczasowe dane wskazują na niski przebieg, gdy wystąpił POOAF. To słabe dane, ale możemy powiedzieć, że wszystkie awarie miały miejsce poniżej 35 000 mil.

• Like
Reactions: diesel85
#17 ·
Na platformie Jeep (Wrangler i Gladiator) występuje więcej przypadków kodu P00AF. Wydaje się, że jest to związane z ciepłem, być może REA (obrotowy siłownik elektryczny), który kontroluje położenie łopatek turbiny, powoduje awarię elektroniki wewnętrznej w sytuacjach wysokiej temperatury. W Jeepach przepływ powietrza w komorze silnika jest okropny ze względu na ograniczenia związane z pakowaniem. Kierowanie chłodniejszego powietrza do turbosprężarki może być korzystne. Widzieliśmy również kilka problemów z większym przebiegiem w turbosprężarce REA, gdzie wewnętrzna przekładnia ślimakowa jest zużyta i prowadzi do zacinania się.

#18 ·
Istnieje więcej przypadków kodu P00AF na platformie Jeep (Wrangler i Gladiator). Wydaje się, że jest to związane z temperaturą, być może REA (obrotowy siłownik elektryczny), który kontroluje położenie łopatek turbiny, powoduje awarię elektroniki wewnętrznej w sytuacjach wysokiej temperatury. W Jeepach przepływ powietrza w komorze silnika jest okropny ze względu na ograniczenia związane z pakowaniem. Kierowanie chłodniejszego powietrza do turbosprężarki może być korzystne. Widzieliśmy również kilka problemów z większym przebiegiem w turbosprężarkach REA, gdzie wewnętrzna przekładnia ślimakowa jest zużyta i prowadzi do zacinania się.
@GDE Wciąż mam wiele do nauczenia, więc to może być głupie pytanie. Czy istnieje sposób na zwiększenie przepływu powietrza lub inne rozwiązanie niż powietrze do turbosprężarki w Ramach, aby poprawić zdolność chłodzenia?

• Like
#20 ·
Oto moja rozmowa z Joshem:

Josh: "Mam nowego 2022 ram 1500 big horn eco diesel z nieco ponad 20 tysiącami mil przebiegu i zaczął wyrzucać kod POOAF podczas ciągnięcia kempingu. Czas na modyfikację dziury w drodze czy wysłać go do dealera? Wszelkie rady będą mile widziane. Dzięki"

Ja: "Josh, czy udało ci się rozwiązać problem z kodem P00AF?"

Josh: "Tak, chyba tak. Wysłałem go do lokalnego dealera i wymienili pompę paliwa, turbosprężarkę i zrobili jakąś aktualizację oprogramowania w ramach gwarancji/akcji serwisowych i problem wydaje się zniknął."

#22 ·
Złożyłem skargę do NHTSA z prośbą o zbadanie tej usterki. Chociaż nie jest oczywiste, że jest to powszechny problem w Ramie, wydaje się, że zbliżamy się do punktu, w którym staje się jaśniejsze, że występuje problem z tą usterką (turbo, holowanie P00AF, utrata mocy) w tym silniku. Jest to bezwzględnie kwestia bezpieczeństwa i uzasadnia rozważenie przez NHTSA. Złożenie skargi zajmuje dwie minuty i może skutkować przedłużeniem naszych gwarancji, wezwaniem do serwisu itp. @RamCares Zachęcam do przekazywania aktualizacji dotyczących zaangażowania Państwa firmy w NHTSA w sprawie rosnącej liczby właścicieli zgłaszających nieoczekiwaną utratę mocy przypisywaną turbosprężarkom w silniku 3.0 EcoDiesel. Poświęcenie kilku minut na złożenie skargi może pomóc w zapewnieniu bezpieczeństwa. Zaktualizowałem dziś moją skargę.

• Like
#23 ·
Przeglądając forum Jeepa, widzimy głównie awarie przy niskim przebiegu, co skłania mnie do przekonania, że jest to problem z częścią (być może kontrola jakości). Jeden z właścicieli Jeepa miał kod przy 7000 milach i wymagało to również wymiany turbosprężarki. Nasz model z 2020 roku to w zasadzie tylko holownik. Holowaliśmy w temperaturze otoczenia 117*F, przejeżdżając przez pustynię Mojave. Samochód holował przez wiele długich, stromych górskich przełęczy w Kalifornii, Nevadzie, Arizonie, Utah, Nowym Meksyku i Kolorado. Gdyby problemem było ciepło, byłbym głównym kandydatem do P00AF. Mój samochód ma obecnie 45 000 na liczniku.
Złożenie skargi zajmuje dwie minuty i może skutkować przedłużeniem naszych gwarancji, wezwaniem do serwisu itp.
Moja fabryczna 5-letnia/100 000-milowa gwarancja na układ napędowy wygasa w lipcu 2025 roku, zaledwie za sześć miesięcy. Byłoby miło, gdyby ochrona turbosprężarki została przedłużona do 8 lat/100 000 mil.

#24 ·
Chciałbym, żeby te ciężarówki miały więcej elementów serwisowych. Po tym, jak użytkownik szukał tłoków do EcoD 2020 w innym wątku i musiał skontaktować się bezpośrednio z VM, i nie było wymiany siłownika turbosprężarki jak w tym wątku, to trochę dziwne. Potem dzisiaj postanowiłem sprawdzić, czy jest coś o konserwacji turbosprężarki lub coś zaktualizowanego. Nie. Zasadniczo tylko "wymień turbosprężarkę" dla wielu ostatecznych opcji diagnozy naprawy.

Naprawdę znudzony (i źle się czuję! :() postanowiłem przejrzeć moje instrukcje AllDataDIY i Chiltons dotyczące różnych silników Diesla i poszukać w popularnych internetowych źródłach części fabrycznych. Zdecydowałem się przyjrzeć tym samym rocznikom 2020 - mini-D, EcoD, Cummins, Powerstroke i zwykłemu Duramaxowi. Stwierdziłem, że najbardziej serwisowalnym silnikiem jest tak naprawdę Cummins. W rzeczywistości Cummins ma procedury dotyczące dosłownego demontażu turbosprężarki (z filmem!) i czyszczenia z sadzy i zanieczyszczeń, wraz ze szczegółami dotyczącymi niedoskonałości w łopatkach turbiny. Cummins miał również więcej elementów do odbudowy niż wszystkie inne. Najbliższym związkiem, powiedziałbym, dla dostępności części byłby Powerstroke i zwykły Duramax, następnie Cummins (częściowo obwiniam za to problem z częściami Stellantis...).

Biorąc to pod uwagę, dla tych, którzy zastanawiają się nad zakupem nowej ciężarówki w przyszłym roku, gorąco zachęcam do wyboru Cummins 2024, jeśli chcesz czegoś, co będzie łatwe w serwisowaniu za pomocą typowych instrukcji serwisowych AllData lub Chiltons. Naprawdę nie jestem pewien, o ile mniejsza będzie serwisowalność nowego Cummins 2025 (lub reszty z nich). Nie dowiem się, dopóki nie dotrą instrukcje serwisowe. Jak wiemy z EcoD, woleliby wymienić całą turbosprężarkę niż wymienić siłownik, jak się wydaje. Szkoda marnować turbosprężarkę na głupi kawałek elektronicznego sprzętu.

Uporządkowałbym je w ten sposób pod względem serwisowalności:

1. Cummins
2. Powerstroke
3. Duramax
4. Mini-Duramax
5. EcoDiesel

Uporządkowałbym je w ten sposób pod względem dostępności części:

1. Powerstroke
2. Duramax
3. Cummins
4. Mini-Duramax
5. EcoDiesel

#26 ·
Uszeregowałbym je w następujący sposób pod względem dostępności części:

1. Powerstroke
2. Duramax
3. Cummins
4. Mini-Duramax
5. EcoDiesel
Ford, GM i Stellantis. Wszyscy mają zaległe części, wycofane części i braki części. W takim świecie żyjemy. Braki części zaczęły się przed COVID, pogorszyły się podczas COVID i nadal stanowią problem. Możemy obwiniać za to braki siły roboczej, inflację, ograniczenia produkcyjne, wysoki popyt, braki materiałowe, opóźnienia w produkcji, opóźnienia w wysyłce, ustawodawstwo, niepewność finansową, złożoności geopolityczne itp.

Jeden z facetów od hot shotów miał awarię dolnego końca. Wierzę, że był to Cummins z 2022 roku. Nie mógł dostać silnika zastępczego, ani dealer nie mógł dostać wystarczającej liczby części, aby go przebudować. Musiał kupić nową ciężarówkę. Więc tak, może to być duży problem dla tych, którzy są poza gwarancją.

#33 · (Edited)
Ludzie, minęło trochę czasu, odkąd coś opublikowałem. Niedawno nabyłem używanego Ram Limited ecodiesel z 2021 roku. Absolutnie uwielbiam tego pickupa! Ma wiele dodatkowych funkcji w porównaniu do mojego ecodiesela Outdoorsman z 2016 roku, a silnik 3. generacji wydaje się bardziej dopracowany. Głównym powodem rozstania z 2016 rokiem była konieczność przejścia na większą kabinę załogową dla mojej rodziny.

Przy około 41 000 milach doświadczyłem przerażającej kontrolki silnika P00AF. Dostałem również komunikat "service electronic throttle body" i "service electronic traction control" w tym samym czasie. Doświadczyłem również nagłego wzrostu obrotów silnika oraz utraty mocy i prędkości. Myślę, że ustawia turbosprężarkę w domyślny tryb otwarty. Wyłączenie i włączenie silnika resetuje i przywraca turbosprężarkę. Kontrolka silnika powinna zgasnąć po 3-4 cyklach zapłonu.

Warunek występował w temperaturach poniżej 40F przy znacznych wzniesieniach/nachyleniach przy prędkościach powyżej 75 MPH - napotkałem problemy zarówno w Montanie, jak i Idaho, które mają strome wzniesienia/nachylenia i wyższe limity prędkości na autostradzie (75-80 MPH). W tym czasie nie holowałem. Jeśli jechałem spokojnie i utrzymywałem prędkość na poziomie 70 MPH lub poniżej podczas wspinania się na wzgórza, nie powodowało to utraty turbosprężarki.

Na szczęście nadal podlega gwarancji na układ napędowy. Lokalny dealer wgrał nowy program do PCM i odbył jazdę próbną z większymi prędkościami na wzniesieniu/nachyleniu, bez ponownego wystąpienia problemu. Powiedzieli, że jeśli problem powtórzy się po aktualizacji oprogramowania PCM, będzie kwalifikował się do wymiany turbosprężarki w ramach gwarancji na układ napędowy. W ciągu najbliższych kilku tygodni planuję wykonać kilka kolejnych przejazdów z prędkościami autostradowymi na stromych/wzniesieniach, aby potwierdzić, że problem ten nie występuje ponownie. Będę informował ludzi na bieżąco.

#34 ·
Przekazuję aktualizację dla tych, którzy chcą uzyskać więcej informacji na temat aktualizacji modułu sterowania układem napędowym (PCM) dla kodu P00AF. Stare oprogramowanie PCM ma numer części 68500630AE, a zaktualizowane oprogramowanie ma numer części 68500630AF.

#36 ·
Witamy na forum 2021 Ram! Przykro mi słyszeć, że masz ten sam problem z wyrzucaniem kodu P00AF. Myślę, że sprawdzą i zaktualizują PCM (jeśli nie zostało to jeszcze zrobione). Daj nam znać, co zrobi dealer, aby rozwiązać problem. To forum jest często cennym źródłem informacji zarówno dla członków forum, jak i dla innych osób, które szukają odpowiedzi online. Odkąd aktualizacja PCM została wykonana dla mojej ciężarówki ram, nie wyrzuca już żadnych kodów.

#37 · (Edited)
Aktualizacja: Udało mi się ponownie zmusić ciężarówkę do wyrzucenia kodu podczas wjeżdżania na strome wzniesienie, w podobnych warunkach prędkości na autostradzie. Ciężarówka wraca do serwisu w poniedziałek, co moim zdaniem prawdopodobnie oznacza wymianę turbosprężarki w ramach gwarancji na układ napędowy. Będę informował ludzi o wynikach.

Chcę podkreślić, że moja ciężarówka nie wyrzuca kodu z wyjątkiem pewnych warunków. Strome wzniesienia/podjazdy i duże prędkości na autostradzie 75+ MPH. Są to warunki, w których obroty silnika przekraczają 2000 i występuje zapotrzebowanie na doładowanie z turbosprężarki. Wspominam o tym, ponieważ potencjalnie może być wiele innych silników ecodiesel Gen 3, które mogą być narażone na wyrzucanie kodu błędu P00AF, ale nigdy nie spełniły powyższych warunków.

Na koniec, nie sądzę, żebym czytał o kimś, kto uniknął wymiany turbosprężarki za pośrednictwem aktualizacji PCM, jest to wymagany krok zgodnie z Ram, ale nie sądzę, aby istniała sytuacja, w której uniemożliwiłoby to komuś ostateczną wymianę turbosprężarki.

#38 · (Edited)
Ciężarówka wraca do serwisu w poniedziałek, ponieważ, jak przypuszczam, prawdopodobnie czeka ją wymiana turbosprężarki w ramach gwarancji na układ napędowy.
Dzięki za aktualizację. Zakładając, że turbosprężarka zostanie wymieniona, dodam Cię do listy.

#39 ·
Dzisiaj potwierdzono, że ponownie wystąpił kod P00AF, co będzie wymagało wymiany turbosprężarki. Będę informować ludzi ostatecznym wyniku, ale wykonanie pracy może zająć trochę czasu. Trzymam kciuki, żeby dostali wszystkie potrzebne części.

#40 ·
Potwierdzono dzisiaj, że ponownie był to kod P00AF, który będzie teraz wymagał wymiany turbosprężarki. Będę informował ludzi ostatecznym wyniku, ale wykonanie pracy może zająć trochę czasu. Trzymam kciuki, żeby mogli zdobyć wszystkie wymagane części.
Czy dają ci samochód zastępczy, czy zamawiają części, pozwalając ci jeździć ciężarówką?

Byłbym źle poinformowany, gdybym jeździł ciężarówką, która potrzebuje turbosprężarki.

Niskie doładowanie = dużo sadzy. Co nie jest dobre dla obciążenia sadzą DPF.

#42 ·
Cześć Ludzie, właśnie dołączyłem do forum. Dzięki za udostępnienie zaktualizowanych informacji, bardzo doceniam. Jestem na swoim 2. 1500 ED. Mam teraz 2022 ED 1500 10th anniversary edition 33 000, którą kupiłem nową. Absolutnie to uwielbiam, jednak miałem dokładnie takie samo doświadczenie z POOAF jak ecodiesel13. Wczoraj zamówili mi nową turbosprężarkę w ramach gwarancji. To trochę niepokojące, że muszą zdjąć moją kabinę z nadwozia, aby ją wymienić! Czy ktoś wie, czy problem z turbosprężarką jest związany z wadliwą partią? Czy wystąpiły jakieś aktualizacje/ulepszenia? Powiedziano mi, że to problem z siłownikiem. Technik powiedział mi, że w moim silniku nie było żadnych osadów węglowych, w rzeczywistości powiedział, że to najczystszy ED, jaki widział. Jeszcze nie miałem regeneracji. Trzymam kciuki, żeby to rozwiązało problem. Cieszę się, że kupiłem przedłużoną gwarancję Mopar max na 8 lat i 125 tys.

#43 ·
Czy ktoś wie, czy problem z turbosprężarką jest związany z wadliwą partią. Czy pojawiły się jakieś aktualizacje/ulepszenia?
Stellantis publicznie nic nie zgłosił. Do tej pory wszystkie awarie w tej małej próbie stwierdzono w modelach z lat 2021 i 2022. Wszystkie awarie miały miejsce poniżej 41 000 mil, co skłania mnie do przekonania, że może występować problem z kontrolą jakości. Przykro mi, że musisz być punktem danych, ale doceniamy, że poświęciłeś czas na zgłoszenie!

• Like
Reactions: 85glht and diesel85
#46 ·
OlliT 56234 mil (90234 km)
@otinchon, czy możesz podać nam więcej informacji? Z którego roku jest Twoja ciężarówka? Czy Twoje turbo zostało wymienione w ramach gwarancji?

• Like
#47 ·
Cześć, to 22 i jest na gwarancji, odebrałem go z przebiegiem 46 mil w marcu 23 roku jako samochód certyfikowany przez RAM, niestety w Niemczech gwarancja jest nieważna… O ile wiem, turbo nie było wcześniej zmieniane, AGR zostało zrobione, a BCU zostało zrobione tutaj w Niemczech (bez gwarancji)…… Nadal lubię ten samochód, ale już więcej nie kupię……

#48 ·
Cześć, to 22 i jest na gwarancji, odebrałem go z przebiegiem 46 mil w marcu 23 jako samochód z certyfikatem RAM, niestety w Niemczech gwarancja nie jest ważna... O ile wiem, turbo nie było wcześniej zmieniane, AGR zostało zrobione, a BCU zostało zrobione tutaj w Niemczech
Dzięki za informację. Jesteś teraz ofiarą awarii turbosprężarki o najwyższym przebiegu. Do tej pory wszystkie awarie dotyczą modeli z 2021 i 2022 roku.

@otinchon (2022 Ram) 56 068 mil

• Like
#51 · (Edited)
Chciałem przekazać ostateczną aktualizację. Dostałem mojego pickupa z powrotem kilka dni temu z nową turbosprężarką. Następnie natychmiast pojechałem pod górę po stromych zboczach w Idaho z dużą prędkością i nie udało mi się zmusić go do wyrzucenia P00AF. Zatem trzymam kciuki, żeby ta nowa turbosprężarka wytrzymała długo! Poniżej znajduje się ogólne podsumowanie pracy na wypadek, gdyby ktoś był ciekawy.

1. Szacowany koszt: 7200 $. Na szczęście zostało to pokryte w ramach istniejącej gwarancji na układ napędowy, więc nie poniosłem żadnych kosztów.
2. Potwierdzili brak wiązania na cięgnach siłownika turbosprężarki. Nie sprawdzali turbosprężarki pod kątem stanu - po prostu ją wymienili.
3. Musieli zdemontować i ponownie zamontować kabinę pickupa
4. Całkowity czas spędzony w salonie wyniósł 32 dni. (był okres oczekiwania na dostawę części zamiennych - faktyczna wymiana turbosprężarki zajmuje około 3 dni)

Użyte numery części (uwaga: zwracają starą turbosprężarkę - tj. zwrot rdzenia):

68602174-AA (Turbosprężarka)
68486946-AA (Adapter wlotu powietrza)
68196325-AA (Podkładka banjo)
68395009-AA (Uszczelka Turbo Oi)
68487030-AA (Rura Turbo Wate)
68490039-AA (Uszczelka)
68486949-AA (Uszczelka ilość 6)

#52 ·
Miałem wczoraj olśnienie. Zamiast wyciągać kabinę i wymieniać turbosprężarkę, można po prostu kupić nową turbosprężarkę i zamienić siłowniki bez ponoszenia wszystkich kosztów robocizny. Byłoby to bardzo opłacalne rozwiązanie dla osób, które nie są objęte gwarancją.

• Like
Reactions: Fuelie and diesel85
#53 ·
Oto jak wygląda zdemontowany wadliwy siłownik. Osoba, która skontrolowała tę część, nie zauważyła żadnych oczywistych oznak zużycia ani wadliwych elementów.

Ten siłownik pochodzi z Jeepa Gladiator EcoDiesel z 2022 roku. Znalazł rozbieżność między numerami części.

Oryginalny siłownik:
Część: 6NW010099-24
Wersja oprogramowania układowego lub kalibracja: 797862-0050

Nowy siłownik turbosprężarki:
Część: 6NW0010099-24
Wersja oprogramowania układowego lub kalibracja: 797862-0072

• Like
Reactions: Fuelie and diesel85
#54 ·
Dowiedzieliśmy się również kilku dodatkowych informacji.

1) Kalibracja VGT nie jest wymagana po zainstalowaniu nowej turbosprężarki lub siłownika.

2) Kod P00AF jest bardziej powszechny, gdy turbosprężarka jest pod zwiększonym obciążeniem. Często kod jest wyzwalany podczas holowania, zwłaszcza przy stałym obciążeniu. W przeciwnym razie turbosprężarka wydaje się działać zgodnie z przeznaczeniem w normalnych warunkach pracy.

3) Do tej pory nie widzieliśmy modelu Ram ani Jeep EcoDiesel z 2020 roku z kodem P00AF. Wszystkie awarie występują w silnikach z lat 2021 i 2022.

Kilku innych dołączyło do mojej opinii, że cokolwiek powoduje kod P00AF, jest prawdopodobnie związane z problemami z kontrolą jakości. Niestety, o ile mi wiadomo, nikomu nie udało się zidentyfikować żadnych wadliwych części ani problemów z tolerancją.

• Like
#55 ·
Biodiesel, podoba mi się ten pomysł! Z tym wyjątkiem, że z tego, co rozumiem, w przeciwieństwie do 2500 Ram Cummins, siłownik turbosprężarki nie jest uważany za część wymienną w ecodiesel. Turbosprężarka i siłownik są uważane za zestaw/parę. Musiałbym też zajrzeć pod maskę i sprawdzić, ale czy jest wystarczająco dużo miejsca lub prześwitu, aby spróbować usunąć sam siłownik - zakładając, że można usunąć i wymienić tylko siłownik? Uważam, że same turbosprężarki nie zawodzą i że problem dotyczy siłownika.

• Like
#56 ·
Biodiesel, podoba mi się ten pomysł! Z wyjątkiem tego, że z tego, co wiem, w przeciwieństwie do 2500 Ram Cummins, siłownik turbosprężarki nie jest uważany za część wymienną w ecodiesel. Turbosprężarka i siłownik są uważane za zestaw/parę.
Siłownik jest wymienny.

Stara część siłownika turbosprężarki z 2021 EcoDiesel: 6NW010099-24
Stara wersja oprogramowania układowego lub kalibracja: 797862-0050

Nowa część siłownika turbosprężarki: 6NW0010099-24
Nowa wersja oprogramowania układowego lub kalibracja: 797862-0072

• Like