Chciałbym, żeby te ciężarówki miały więcej elementów serwisowych. Po tym, jak użytkownik szukał tłoków do EcoD 2020 w innym wątku i musiał skontaktować się bezpośrednio z VM, i nie było wymiany siłownika turbosprężarki jak w tym wątku, to trochę dziwne. Potem dzisiaj postanowiłem sprawdzić, czy jest coś o konserwacji turbosprężarki lub coś zaktualizowanego. Nie. Zasadniczo tylko "wymień turbosprężarkę" dla wielu ostatecznych opcji diagnozy naprawy.
Naprawdę znudzony (i źle się czuję!

) postanowiłem przejrzeć moje instrukcje AllDataDIY i Chiltons dotyczące różnych silników Diesla i poszukać w popularnych internetowych źródłach części fabrycznych. Zdecydowałem się przyjrzeć tym samym rocznikom 2020 - mini-D, EcoD, Cummins, Powerstroke i zwykłemu Duramaxowi. Stwierdziłem, że najbardziej serwisowalnym silnikiem jest tak naprawdę Cummins. W rzeczywistości Cummins ma procedury dotyczące dosłownego demontażu turbosprężarki (z filmem!) i czyszczenia z sadzy i zanieczyszczeń, wraz ze szczegółami dotyczącymi niedoskonałości w łopatkach turbiny. Cummins miał również więcej elementów do odbudowy niż wszystkie inne. Najbliższym związkiem, powiedziałbym, dla dostępności części byłby Powerstroke i zwykły Duramax, następnie Cummins (częściowo obwiniam za to problem z częściami Stellantis...).
Biorąc to pod uwagę, dla tych, którzy zastanawiają się nad zakupem nowej ciężarówki w przyszłym roku, gorąco zachęcam do wyboru Cummins 2024, jeśli chcesz czegoś, co będzie łatwe w serwisowaniu za pomocą typowych instrukcji serwisowych AllData lub Chiltons. Naprawdę nie jestem pewien, o ile mniejsza będzie serwisowalność nowego Cummins 2025 (lub reszty z nich). Nie dowiem się, dopóki nie dotrą instrukcje serwisowe. Jak wiemy z EcoD, woleliby wymienić całą turbosprężarkę niż wymienić siłownik, jak się wydaje. Szkoda marnować turbosprężarkę na głupi kawałek elektronicznego sprzętu.
Uporządkowałbym je w ten sposób pod względem serwisowalności:
1. Cummins
2. Powerstroke
3. Duramax
4. Mini-Duramax
5. EcoDiesel
Uporządkowałbym je w ten sposób pod względem dostępności części:
1. Powerstroke
2. Duramax
3. Cummins
4. Mini-Duramax
5. EcoDiesel