RAM 1500 Diesel Forum banner
21 - 40 of 54 Posts
Zgadzam się z rottenronem, że cena jest problemem. Wymieniłem swoją przy około 170 000 km i dostałem oryginalną miskę olejową dość tanio. To kwestia ceny i funkcji. Oryginalna miska olejowa nie ma wymiennego filtra, ale liczba miejsc na magnesy była większa niż w niektórych zamiennikach, które oglądałem. Bądźmy szczerzy, chyba że często zmieniasz olej i robisz dużo kilometrów, a tym samym zmieniasz miskę, nie będziesz jej zbyt często wymieniać. Większość misek, które oglądałem, miała porównywalną objętość, ale niektóre były głębsze (problemy z ciepłem, nie u mnie), wszystkie pasowały, więc wybrałem OEM w niskiej cenie. Zmienię za kolejne 170 000. Każdy ma swoje.

PA66-30 vs PA66-35 jest identyczne?
To właśnie sugeruje cały ten wątek.
Osobiście uważam, że to możliwe, w latach 70. i 80. widziałem wiele identycznych części,
dla Forda i Mercury, wycenionych wyżej dla Mercury,
- części Capri droższe niż Mustang,
- Ford Torino<=> Mercury Montego
- Ford Granada<=>Mercury Monarch
- Ford Pinto<=>Mercury Bobcat
- Ford Maverick<=>Mercury Comet
itd....

PA66-30 vs PA66-35 jest identyczne?
Tak, są identyczne. Możesz je zamówić według numeru części, 68233701AA (tańszy) 68225344AA (droższy dla identycznego elementu wyprodukowanego w innym kraju)

ok, więc wybrano HP70 ze strony internetowej Dormana i jest napisane, że nie pasuje. Mówisz, że jest identyczny?
Sprawdziłem wyszukiwarkę części Dorman pod kątem właściwego numeru dla mojego 1500 z 8HP70. Dorman P/N 265-850 to numer, który się pojawia, więc nieco inny P/N niż wcześniej wspomniano. Pokazuje również odniesienie krzyżowe z numerami P/N 68225344AA i 68233701AA, co wskazywałoby mi, że OP ma rację, części są wymienne. ALE, co nie jest niespodzianką, niemiecka część jest droższa, koszty produkcji w Niemczech plus import i wysyłka prawdopodobnie stanowią różnicę w dolarach. Jedną z zalet Dorman jest to, że filtr jest wymienny. https://www.dormanproducts.com/gsearch.aspx?type=keyword&origin=keyword&q=265-850FTa część pasuje do Twojego pojazdu: 2015 > Ram > 1500 > Miska skrzyni biegówZastosowanie: 8 Speed Trans. > Automatyczna skrzynia biegów. > 8HP70 Trans. Numery OE BEZPOŚREDNIE ODNIESIENIE OE68225344AACHRYSLER68233701AACHRYSLER

Czy ktoś używa miski PPE? Mam 40 000 mil, głównie na autostradzie i bez holowania. Czy ktoś miał problemy z plastikową miską? Wygląda na to, że może to być problem na śniegu lub w terenie.
Masz co najmniej kolejne 60 000 mil, zanim w ogóle rozważysz wymianę w oparciu o swoje użytkowanie.

View attachment ZF Lab.pdf

• Like
Reactions: Kazimodo
Zamówiłem patelnię PPE i kiedy przyszła, wyglądała tak, jakby ktoś ją popchnął podczas procesu obróbki, co oznaczało, że otwory na śruby filtra nie pasowały do filtra. Kazałem im wysłać mi nowy filtr i powiedzieli, żebym wywiercił otwory w filtrze, aż dopasuje się, a po zrobieniu tego wcale nie czułem się komfortowo, instalując go.

Attachments

Mam miskę PPE. Wymieniłem płyn przy 100 tys. km, a następnie przy 200 tys. km chciałem wymienić płyn i filtr i nie było jeszcze żadnych plastikowych misek filtra z wymiennymi filtrami, więc kupiłem miskę PPE. Pomijając użycie Transportera lub Hot Shot, prawdopodobnie zasugerowałbym tańsze, wyglądające jak standardowe miski filtra z wymiennymi filtrami. Jeśli wymieniasz płyn co 100 tys. km i filtr powiedzmy co 200 tys. km i 400 tys. km, no cóż, nie masz już nawet ciężarówki przy 400 tys. km, jak to uzasadnia PPE. Następnie, czy wymiana płynu co 100 tys. km i filtra co 200 tys. km to rozsądny lub wystarczający interwał serwisowy? Cóż, mam 570 tys. km holowania TT/TH i okazjonalnie łodzi komercyjnie i działało to u mnie dobrze, jeśli chodzi o naprawy. FWIW mam strojenie skrzyni biegów GDE, które może pomóc w długowieczności skrzyni biegów i silnika i jestem na tyle poinformowany, że wiernie używam przycisku holowania.

• Like
Reactions: TwoBobs
Miska PPE tutaj. Zainstalowana przy 70 tys. i płyn został przetestowany jako dobry. Wybrałem PPE dla serwisowalnego filtra. Po 2. wymianie filtra będziesz do przodu w porównaniu do plastikowych misek.

Dodatkowa pojemność płynu to plus, a także lepsze odprowadzanie ciepła z ożebrowanego aluminium w porównaniu do plastiku. Nie martw się o zanieczyszczenia z drogi, które uszkodzą miskę PPE, bardzo dobrze wykonaną.

Zamówiłem miskę olejową PPE i kiedy przyszła, wyglądała tak, jakby ktoś ją popchnął podczas procesu obróbki, co oznaczało, że otwory na śruby filtra nie pasowały do filtra. Poprosiłem ich, żeby przysłali mi nowy filtr i powiedzieli, żebym wywiercił otwory w filtrze, aż dopasuje się, a po zrobieniu tego wcale nie czułem się komfortowo, instalując go.
Filtr jest indeksowany przez rurę ssącą, większość filtrów nie jest nawet przymocowana do miski olejowej. Będzie działać tak samo dobrze jak fabryczny. Bardziej martwiłbym się o to, czy medium filtrujące jest wystarczające. Czym inni tutaj wydają się nie przejmować, mimo że media filtracyjne wyraźnie mają różne numery części na tańszych miskach olejowych. Miska olejowa i filtr PPE działają bardzo dobrze i mają udowodnioną historię sukcesów.

Nie publikowałem zdjęć na forum od dłuższego czasu, więc proszę o cierpliwość i wyrozumiałość dla błędów, które najprawdopodobniej popełnię. W każdym razie otrzymałem obie miski olejowe skrzyni biegów i ku mojemu zaskoczeniu są one absolutnie identyczne! Szczerze mówiąc, spodziewałem się, że miska ecodiesel 8HP70D będzie głębsza i będzie miała większą pojemność, ale tak po prostu nie jest. Spróbuję opublikować zdjęcia, które zrobiłem, aby je porównać. Podsumowując, zaoszczędź pieniądze i kup część Mopar #68233701AA dla modelu 3.6L V6. Jest to wyprodukowany w USA Filtran i kosztuje mniej niż 100 USD z wysyłką w całym Internecie, a być może nawet u dealera w Twojej okolicy.
John

View attachment 75064 View attachment 75068 View attachment 75070
Amazon mówi, że to nie pasuje do mojego 15 ED?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

Amazon mówi, że to nie pasuje do mojego 15 ED?
Amazon po prostu korzysta z informacji dostarczonych przez producenta, to nie tak, że ktokolwiek w Amazonie wie, do jakich skrzyń biegów pasuje ten filtr. Będziesz musiał zaryzykować, jeśli oszczędzanie trochę pieniędzy Cię interesuje. Wygląda na to, że ktoś już odrobił za ciebie pracę domową.

Mogę potwierdzić, że dwie omawiane plastikowe miski OEM są identyczne. Identyczne. Ten sam wkład filtra, ten sam kształt, te same znaki formowania, ten sam rozmiar, to samo dopasowanie, ta sama zdolność filtrowania, te same otwory na śruby, wszystko to samo. 68233701AA (tańszy) 68225344AA (droższy za identyczny element wyprodukowany w innym kraju). Jedyną różnicą jest miejsce produkcji i cena. Nie ryzykujesz. Są identyczne. Jestem inżynierem systemów morskich w kanadyjskiej marynarce wojennej z 35-letnim doświadczeniem w pracy z silnikami Diesla. Przyglądałem się obu wkładom filtracyjnym pod mikroskopem. Identyczne włókna. Identyczna przestrzeń między włóknami. Identyczna grubość. Wszelkie rozmowy o tym, że nie są identyczne, to sianie strachu i czerpanie zysków. Wcale nie rzucam kostką, są identyczne.

Amazon po prostu korzysta z informacji dostarczonych przez producenta, to nie tak, że ktokolwiek w Amazon naprawdę wie, do jakich skrzyń biegów pasuje ten filtr. Będziesz musiał rzucić kostką, jeśli interesuje Cię zaoszczędzenie trochę pieniędzy. Wygląda na to, że ktoś już odrobił za ciebie pracę domową.
No cóż, za późno, lokalny sklep nie wiedział, że potrzebuje całej miski i utknął na podnośniku, więc musiałem kupić jedną od dealera za 280 dolarów tylko po to, żeby odzyskać moją ciężarówkę...

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

Przygotowuję się do wymiany płynu, miski olejowej i filtra w moim Eco-D ZF8. Szukałem tańszej miski olejowej 68233701AA, znalazłem jedną za 110 $ z wysyłką. Podczas wyszukiwania zauważyłem jedno odniesienie do stalowej miski olejowej 18-19 Wrangler w opisie, która miała numer 68233701AA. Powiedzieli również: "Pasuje do skrzyń biegów Jeep 850RE, a także wcześniejszych pojazdów wyposażonych w 8HP45, jeśli chcesz ulepszyć do metalowej miski olejowej". Liczba śrub jest taka sama, jakieś przemyślenia na ten temat?

to kolejna numer części, którą znalazłeś,
ten, który miałem, który miał być do silnika 3.6, używającego tej samej skrzyni biegów, co nasze ciężarówki, to:
numer części niemieckiej dla ciężarówki ecodiesel: #68225344AA ==>$182 US
numer części USA dla samochodu 3.6 L z tą samą skrzynią biegów: #68233701AA ==>$100US

również
Rock Auto $142 CDN
Więcej informacji dla DORMAN 265853

rzeczywista ścieżka prowadzi nas do Rock Auto różnych modeli naszych misek olejowych skrzyni biegów: teraz 157,89 $ za rzeczywisty numer części.
https://www.rockauto.com/fr/catalog...15,1500,3.0l+v6+diesel+turbocharged,3310235,transmission-automatic,oil+pan,8546

zastanawiam się, czy są takie same, tylko w innym opakowaniu?????

to kolejna numer części, którą znalazłeś,
ten, który miałem, który miał być do silnika 3.6 z tą samą skrzynią biegów, co nasze ciężarówki:

numer części niemieckiej dla ciężarówki ecodiesel: #68225344AA ==>$182 US
numer części USA dla samochodu 3.6 L z tą samą skrzynią biegów: #68233701AA ==>$100US

i również
Rock Auto $142 CDN
Więcej informacji dla DORMAN 265853

Prawdziwa ścieżka prowadzi nas do Rock Auto, różnych modeli naszych misek olejowych skrzyni biegów: teraz 157,89 $ za prawdziwy numer części.
https://www.rockauto.com/fr/catalog...15,1500,3.0l+v6+diesel+turbocharged,3310235,transmission-automatic,oil+pan,8546

Zastanawiam się, czy są takie same, tylko w innym opakowaniu?????
Kazimodo, omawianym numerem jest kolejny numer 68408606AA. Mój błąd, jest w linku, który powinienem był dołączyć, aby uniknąć zamieszania.

Znalazłem ten numer w okrężny sposób. Zauważyłem miskę olejową w linku eBay poniżej i zauważyłem adnotację, że zastąpi miski 8HP45.

2018-20 Jeep Wrangler 850RE METAL Miska olejowa skrzyni biegów i filtr OEM 68362043AA | eBay

Więc ciekawy spróbowałem wyszukać ten numer części, ale nie mogłem go znaleźć.... Ale szukając zastosowań wymienionych dla Jeepa, znalazłem te same zdjęcia dla 8-biegowej skrzyni biegów Jeep Wrangler pod numerem Mopar P/N 68408606AA. W reklamie na eBayu napisano "metal", założyłem, że stal, ale patrząc na bok, który przykręca się do silnika, może to być aluminium. Wydaje się, że filtr jest wymienny, byłoby miło, gdyby działał, kosztuje poniżej 100 $ na stronach z rabatami Mopar.

Silniki: 2.0L I4 DOHC DI Turbo Engine W/ BSG. 2.0L I4 DOHC DI Turbo Engine w/ ESS. 2.2L N-S I4 Turbo Diesel w/ESS. 3.6L V6 24V VVT Engine Upg I W/BSG. 3.6L V6 24V VVT Engine Upg I w/ESS.. Skrzynie biegów: 8-Spd Auto 850RE Trans (Marka).

21 - 40 of 54 Posts