RAM 1500 Diesel Forum banner
41 - 60 of 146 Posts
PapaCap,
AlphaOBD ma wersję dla systemu Windows na Twój komputer. A może to także Apple?

Rozumiem, dlaczego AlfaOBD nie jest kompatybilny z Apple. Z Apple wszystko jest tak zastrzeżone i jest to ich sposób lub autostrada. Wątpię, by Apple kiedykolwiek zatwierdziło aplikację taką jak AlfaOBD, która może modyfikować system.

To powiedziawszy, robią świetne produkty, choć wszystkie są za drogie.

• Like
Reactions: Dieselfever
Rozumiem cię, ale wciąż nie jestem zadowolony. Kiedy przeszedłem na ciemną stronę (Apple), już nie oglądałem się za siebie. Zmęczyło mnie, że każdy producent obwiniał drugiego za problemy. Z moim iPhonem, iMaciem, iPadem, Apple TV, Time Capsule i Apple Airport Express po prostu wskazuję problem i, voila, rozwiązują go. Chociaż alfaOBD byłoby miłe i kupiłbym je dzisiaj, gdyby łączyło się z moim iPhonem, nie oferuje niczego, co byłoby krytyczne dla moich potrzeb i uzasadniałoby kupno urządzenia z Androidem tylko po to, by mieć alfaOBD.

Zadałem zapytanie do alfaOBD o przyszłe możliwości wykorzystania iPhone'a, a ich odpowiedź brzmiała: „Wersja na iOS jest już od jakiegoś czasu w planach, może do połowy roku”. Nadzieja, ale nie muszę wstrzymywać oddechu.

• Like
Reactions: John Jensen
Założyłem ten wątek w nadziei, że będziemy mogli na nim budować i stworzyć własną sekcję FAQ i pomocy technicznej, która jest specyficzna dla naszego silnika Diesla 3.0L.

AlfaOBD to oprogramowanie do diagnostyki samochodów grupy FCA. Obsługiwane są samochody Fiat/Alfa Romeo/Lancia wyprodukowane w latach 1994-2017 oraz samochody Chrysler/Dodge/Ram/Jeep z roczników 2005-2017. Chociaż oprogramowanie jest przeznaczone przede wszystkim dla właścicieli samochodów, zapewnia wiele funkcji profesjonalnych skanerów.

Roczniki modelowe od 2018 roku są również w pełni obsługiwane z pomocą modułu obejścia. Osobiście mam Ram Eco Diesel z 2014 roku, więc nie potrzebuję modułu obejścia. Byłoby wspaniale, gdyby osoby, które mają obsługiwane pojazdy w rocznikach modelowych od 2018 roku, mogły również zamieszczać informacje o swoich doświadczeniach z używaniem modułu obejścia.

AlfaOBD natywnie obsługuje elektroniczne jednostki sterujące zainstalowane w samochodach grupy FCA. Natywne wsparcie odróżnia AlfaOBD od wielu innych aplikacji diagnostycznych, zapewniając ogólną obsługę OBD II ograniczonej do modułów silnika i skrzyni biegów. Pakiet aplikacji jest potężny, dając użytkownikowi kontrolę nad wieloma takimi samymi funkcjami w profesjonalnym narzędziu WiTech II, którego używa większość dealerów Ram.

AlfaOBD jest obsługiwane na komputerach z systemem Windows i urządzeniach z systemem Android. Oficjalna strona internetowa Alfaobd to: AlfaOBD
Mam Ecodiesel z 2018 roku i właśnie zrobiłem DRL, włączyłem światła przeciwmgielne na światłach drogowych i zmieniłem maksymalny limit prędkości. Najtrudniejszą częścią było dostanie się do modułu bezpiecznej bramy - jest za radiem. Miałem kontrolkę silnika z powodu utraty komunikacji ze skrzynią rozdzielczą i czymś i oczywiście nie można wyczyścić kodu konwencjonalną metodą. Więc po prostu jeździłem w kółko i uruchamiałem i zatrzymywałem kilka razy i nazwałem to nocą. Dziś rano, kiedy uruchomiłem ciężarówkę do pracy, wszystko wróciło do normy. Pewnie powinienem był zrobić kilka zdjęć, kiedy przy tym byłem.

Czy ktoś wie, czy można znaleźć odczyty z licznika według daty za pomocą czytnika kodów i/lub OBDalpha? Potrzebuję tego do celów podatkowych. Samochód służbowy. Przy okazji udało mi się zaprogramować VIN i kody wtryskiwaczy do zakupionego przeze mnie ECM. Dzięki wszystkim, którzy pracowali nad rozwiązaniem i opublikowali instrukcje.

Mam Ecodiesel z 2018 roku i chcę odczytać/wyczyścić kontrolkę silnika. Do tej pory w alfaOBD:
  • Połączyłem się z OBDLink MX
  • Wybrałem Dodge/Ram
  • Ram 1500 (DS/DX)
  • Silnik
  • Diesel Bosch EDC17C49

Kiedy próbuję się połączyć, otrzymuję:
Interface Message CAN error connect failed. Sprawdź, czy kluczyk jest w MAR i sprawdź okablowanie.

Mój przycisk startu jest w pozycji ACC. Jakikolwiek pomysł, co robię źle?

Interface Message CAN error connect failed. Verify the key is in MAR and check wiring.

Mój przycisk jest w pozycji ACC. Czy ktoś ma pomysł, co robię źle?
Czy ustawiłeś protokół komunikacyjny na:
ISO 15765-4 (CAN 11bit/500k baud)

Nie jestem pewien, czy potrzebujesz obejścia bramki bezpieczeństwa, aby odczytać kody błędów, ale będziesz potrzebować jednego, aby zapisać jakiekolwiek zmiany i prawdopodobnie również wyczyścić kody, ponieważ twój to '18.
Jeśli potrzebujesz kabla obejścia zabezpieczeń dla '18+: Home | KaodTech

Czy ustawiłeś protokół komunikacyjny na:
ISO 15765-4 (CAN 11bit/500k baud)

Nie jestem pewien, czy potrzebujesz obejścia bramki bezpieczeństwa, aby odczytać kody błędów, ale będziesz go potrzebować, aby zapisać jakiekolwiek zmiany i prawdopodobnie również wyczyścić kody, ponieważ twój jest z '18.
Jeśli potrzebujesz kabla obejścia zabezpieczeń dla '18+: Home | KaodTech
Dzięki!

Nic nie zmieniłem w protokole komunikacyjnym. Gdzie miałbym to zrobić w ustawieniach?

I tak, używam kabla obejścia zabezpieczeń od KaodTech.

Mam Ecodiesel z 2018 roku i chcę odczytać/wyczyścić kontrolkę silnika. Do tej pory w alfaOBD:

• Połączono z OBDLink MX

• Wybrano Dodge/Ram

• Ram 1500 (DS/DX)

• Silnik

• Diesel Bosch EDC17C49
Komunikat interfejsu Błąd CAN połączenie nieudane. Sprawdź, czy kluczyk jest w pozycji MAR i sprawdź okablowanie.

Mój przycisk jest w pozycji ACC. Jakieś pomysły, co robię źle?
ACC to zła pozycja. Jeszcze jeden stopień do RUN, ale nie uruchamiaj silnika (jeśli odczytujesz kody). Jeśli masz przycisk, musisz nacisnąć dwa razy bez wciskania pedału hamulca.

ACC jest w złej pozycji. Jeszcze jeden stopień do RUN, ale nie uruchamiaj silnika (jeśli czytasz kody). Jeśli masz przycisk, musisz nacisnąć dwa razy bez wciskania pedału hamulca.
Dzięki, w końcu wróciłem i spróbowałem wszystkiego jeszcze raz w pozycji RUN, ale nadal bez powodzenia z połączeniem. Myślę, że ma to coś wspólnego z protokołem komunikacyjnym, którego używam.

Nic nie zmieniłem w protokole komunikacyjnym. Gdzie miałbym to zrobić w ustawieniach?
Musiałem mieć coś innego na myśli, kiedy to pisałem, ale w AlfaOBD w Preferencjach, czy Interfejs jest ustawiony na właściwy typ? Czy prędkość transmisji jest ustawiona na domyślną 115200 i czy nie jest wybrany NIEBIESKI adapter?Tylko rzucam kilka pomysłów za 0,02 $

Czy otrzymujesz potwierdzenie "Interfejs połączony" przed wybraniem ECM? Miałem problem z połączeniem, jeśli wybiorę ECM przed skonfigurowaniem interfejsu. Z mojego doświadczenia wynika, że OBD Link jest również dość wybredny w kwestii łączenia. Jeśli sprawia mi trudności, wydaje się pomagać jednokrotne naciśnięcie przycisku na adapterze OBD Link. Światło Bluetooth powinno zacząć migać.

Czy otrzymujesz potwierdzenie "Interfejs połączony" przed wybraniem ECM? Mam problem z połączeniem, jeśli wybiorę ECM przed skonfigurowaniem interfejsu. Z mojego doświadczenia wynika, że OBD Link jest również dość wybredny w kwestii łączenia. Jeśli sprawia mi trudności, wydaje się pomagać naciśnięcie raz przycisku na adapterze OBD Link. Światło Bluetooth powinno zacząć migać.
Dzięki, upewnię się, że jest dobrze podłączony, zanim zrobię cokolwiek innego.

Czy interfejs jest ustawiony na właściwy typ? Czy prędkość transmisji jest ustawiona na domyślną 115200 i czy NIE wybrano NIEBIESKIEGO adaptera?
Interfejs był ustawiony na OBD Bluetooth, opcja Niebieski adapter była odznaczona, a prędkość transmisji była domyślna 115200.

Pogrzebię przy tym trochę więcej, gdy pogoda się ociepli i sprawy nie będą tak napięte. W tej chwili boję się uszkodzić moją ciężarówkę i muszę ją zawieźć do dealera.

Przeprogramowałem teraz mój standardowy ECM za pomocą AlfaOBD, działało jak mistrz. Tani adapter Bluetooth OBD VeePeak działał bez zarzutu.
Bounty,
Gratulacje!
Cieszę się, że VeePeak działa tak dobrze. Twoje poparcie jest doceniane. Widzę, że kosztują tylko 12,00 na Amazon. Zamawiam jeden dla każdego pojazdu. W ten sposób nie muszę przenosić mojego MX między nimi i będę miał urządzenie OBD2 w pojeździe podczas jazdy.

Co masz na myśli przez « przeprogramowany »?
Dostosowano VIN i kody wtryskiwaczy dla ECM, aby pasowały do ​​ciężarówki.

Bounty,
Gratulacje!
Cieszę się, że VeePeak działa tak dobrze. Twoje poparcie jest doceniane. Widzę, że kosztują tylko 12,00 dolarów na Amazon. Zamawiam jeden dla każdego pojazdu. W ten sposób nie muszę przenosić mojego MX między nimi i będę miał urządzenie OBD2 w pojeździe, gdy będę w drodze.
Upewnij się, że jest to VeePeak BLE, aby mieć opcję Bluetooth. Tańszy VeePeak jest tylko Wi-Fi i nie polecam go. VeePeak BLE kosztuje więcej niż 12 dolarów, z tego co widzę.

Radzę nie zostawiać ich podłączonych, gdy nie używasz pojazdu. Spowoduje to włączanie i wyłączanie świateł deski rozdzielczej i kto wie, co jeszcze wielokrotnie włącza.

41 - 60 of 146 Posts